Înfrângere în bătălia pentru vaccinul anti-Covid. AstraZeneca a suspendat cercetările, după reacţii adverse apărute la un voluntar

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unor efecte adverse la un voluntar, în Marea Britanie.

09 sept. 2020, 05:24
Înfrângere în bătălia pentru vaccinul anti-Covid. AstraZeneca a suspendat cercetările, după reacţii adverse apărute la un voluntar

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent„, a declarat compania, partener industrial al universităţii britanice, într-un comunicat.

Imediat după anunţ, acțiunile AstraZeneca au căzut pe burse cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat.

Citeşte şi Rusia, aproape să finalizeze şi al doilea vaccin împotriva coronavirusului. Luna aceasta se vor încheia studiile clinice

Şocul este cu atât mai mare cu cât problemele au apărut în faza 3 de testare, după testarea cu succes a fazelor 1 şi 2. În această ultimă fază au fost implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi din SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Dar după ce unul dintre participanţi s-a îmbolnăvit, testările din toate ţările au fost oprite.

AstraZeneca spune că a oprit din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului și că face tot ce este posibil pentru a grăbi analiza acestui eveniment singular, astfel încât calendarul dezvoltării vaccinului să fie cât mai puțin afectat. Aceasta este a doua oară când procesul de testare a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Oxford este suspendat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că la nivel mondial aproape 180 de vaccinuri se află în faza de testare, dar niciunul nu a finalizat încă studiile clinice.