Înfrângere pentru PSD la Curtea Constituţională. Facilităţile introduse în legea privind amânare ratelor sunt neconstituţionale

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, miercuri, că facilităţile fiscale introduse de PSD în legea pentru aprobarea hotărârii de Guvern privind amânarea ratelor sunt neconstituţionale. Actul normativ nu a respectat principiului bicameralismului.

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 11:21
Înfrângere pentru PSD la Curtea Constituţională. Facilităţile introduse în legea privind amânare ratelor sunt neconstituţionale

CCR a dezbătut miercuri obiecţia de neconstituţionalitate formulată de PNL cu privire la prevederile legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Grupul parlamentar PNL a sesizat Curtea Constituţională, după ce social-democraţii au introdus în legea privind amânarea ratelor numeroase facilităţi fiscale, conform News.ro.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituţie”, a transmis CCR.

Facilităţile fiscale introduse de PSD în legea privind amânarea ratelor

La momentul dezbaterii legii, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a anunţat că au fost „corectate” ordonanţele Guvernului PNL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a prezentat amendamentele votate în comisiile de specialitate şi care au intrat la votul final:

  • eliminarea dobânzii la dobândă pentru toate tipurile de credit;
  • posibilitatea ca şi restanţierii – care sunt cei mai vulnerabili – să beneficieze de amânarea ratelor;
  • extinderea măsurilor de amânarea a ratelor la creditele bancare şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei (nu cu 25% aşa cum prevăzuse Guvernul PNL);
  • posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei;
  • extinderea, până la 25 octombrie, a termenului de plată pentru impozitului pe profit;
  • acordarea unei bonificaţii de 10% tuturor firmelor care achită la scadenţele normale impozitul de profit (corectând discriminarea făcută de PNL).

Ciolacu, despre legea carantinării: „Şi-au dat seama şi ei ca lucrurile nu pot rămâne aşa”