Ingredientul secret din tocănița care era servită la masa lui Nicolae Ceaușescu. Care este trucul care stătea în spatele gustului demențial

Este știut faptul că tocănița pe care o consuma Nicolae Ceaușescu avea un gust cu totul aparte. Acum a ieșit la iveală care este trucul folosit de bucătarii dictatorului pentru un gust demențial.

29 aug. 2023, 18:55
Ingredientul secret din tocănița care era servită la masa lui Nicolae Ceaușescu. Care este trucul care stătea în spatele gustului demențial
Ingredientul secret din tocănița care era servită la masa lui Nicolae Ceaușescu. Care este trucul care stătea în spatele gustului demențial

Nicolae Ceaușescu, unul dintre cei mai celebri dictatori comuniști din lume, avea acces la o varietate de mâncăruri alese, însă preferințele sale culinare erau cât se poate de simple. Alegea întotdeauna să savureze produse tradiționale, cultivate natural și care proveneau din mediul rural.

Potrivit cunoscuților, liderul comunist solicita uneori o anumită mâncare de la bucătarii săi. Conform relatărilor foștilor angajați, dictatorul aprecia în mod deosebit tocană de găină, dar preparată într-un mod specific. Această mâncare se prepara folosind o găină întreagă, inclusiv cu capul, ghearele și organele.

Citește și: Răspunsul primit de Nicolae Ceaușescu atunci când l-a întrebat pe Arsenie Boca cât mai are de trăit. Fostul dictator nu l-a crezut și nu și-a mai dorit să-l vadă vreodată pe „Sfântul Ardealului”

Dimineața, aproape în fiecare zi, Nicolae Ceaușescu împărțea micul dejun cu soția sa, Elena. Prima masă a zilei consta în ouă fierte, însoțite de o felie de șuncă sau brânză. Deși nu consuma cafea, Ceaușescu era un mare iubitor de ceai cu lapte. Chiar dacă nu manifesta o atracție deosebită pentru fructe, dictatorul bea zilnic un suc de grapefruit pentru a-și stimula energia. Fostul conducător obișnuia să consume regulat borș de ștevie, lobodă și piure de urzici. Bucătarii îi pregăteau deseori o mâncare din legume cu ou și smântână, friptură, dar și salată de roșii cu brânză proaspătă.

În timpul vizitelor oficiale în străinătate, Nicolae Ceaușescu refuza să se hrănească cu preparatele gătite de bucătarii altor șefi de stat, aducându-și propriile mâncăruri pregătite de personalul său. De asemenea, nu accepta apa oferită, preferând în schimb un suc natural din legume și fructe pe care îl bea cu ajutorul unui pai.

„Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a dezvăluit Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceaușescu

Conform informațiilor furnizate de cunoștințe apropiate, dictatorul comunist avea o preferință evidentă pentru un fel principal anume: tocană de găină, însă pregătită într-un mod special. Această mâncare era alcătuită dintr-o găină întreagă, cu toate componentele sale, inclusiv capul, ghearele și organele. Un apropiat al liderului, cunoscut sub numele de Dumitru Popescu „Dumnezeu”, menționa că în contrast cu membrii Comitetului Central, Ceaușescu adopta o abordare culinară extrem de simplă, probabil asociată cu tradiția.

În plus, odată ce a început să urmeze un regim strict antidiabetic, a circulat o poveste că Ceaușescu le oferea invitaților săi de rang inferior preparate adecvate regimului, fără ca aceștia să fie conștienți de acest lucru. Prin aceasta, evita să fie pus în situația de a explica sau de a atrage atenția asupra refuzului său de a consuma anumite tipuri de mâncăruri.

Citește și: Cum a arătat ultima vară petrecută pe Litoral a cuplului Ceaușescu. Angajaţii, însărcinaţi să o scuture pe Elena de nisip pe spate şi să înlocuiască zilnic nisipul de pe faleză cu unul afânat