Ingredientul secret pentru o varză murată delicioasă. Trucul pe care trebuie să-l știe toate gospodinele

Luna noiembrie este perioada ideală pentru a prepara murăturile pentru iarnă. Varza murată poate fi consumată ca salată, dar și pentru a prepara renumitele sarmale sau alte preparate culinare.

01 nov. 2022, 12:45
Ingredientul secret pentru o varză murată delicioasă. Trucul pe care trebuie să-l știe toate gospodinele

Tradiția spune că, pentru a te bucura de sarmale de Crăciun, varză murată se pune la murat după 26 octombrie, când se sărbătorește Sfântul Dumitru, dar nu mai târziu de 30 noiembrie, când e Sfântul Andrei.

Există un ingredient secret care poate să fie folosit pentru a obține cea mai bună varză murată. Este ieftin și se găsește în orice bucătărie.

Pentru a obține o varză murată perfectă puteți folosi bicarbonatul de sodiu. Acesta ingredient se mai poate folosi și în cazul altor murături. Fie se adaugă în apă, fie se spală borcanele cu el.

Există mai multe ingrediente speciale care se folosesc pentru a obține murături perfecte. Printre acestea se numără hreanul, usturoiul, mărar uscat, cimbru, boabe de muștar, frunze de vișin  sau bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu poate să fie folosit în gospodărie în diverse feluri. Cu ajutorul acestuia se pot curăța suprafețele, oalele, chiuveta, frigiderul, gresia, faianța, elimină pesticidele din fructe și legume, înlocuiește praful de copt, stinge focul provocat de ulei, albește rufele sau este un bun odorizant pentru camere.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu se poate pune și peste varza murată pentru ca aceasta să nu facă floare. Se poate folosi și în cazul altor murături. Foarte multe gospodine spală butoaiele sau borcanele pentru murături cu o soluție din apă caldă și bicarbonat de sodiu înainte de a pune legumele pentru iarnă în ele.

Vă prezentăm mai jos rețeta de varză murată cu bicarbonat de sodiu.

Varza care urmează să fie pusă în butoi pentru iarnă trebuie să aibă frunzele subțiri și cât mai fine. Frunzele trebuie să fie cât mai frumoase și să nu prezinte semnele unor boli sau insecte dăunătoare.

Cea mai bună varză murată la butoi. Rețeta ardelenească păstrată din străbuni
Aveți nevoie și de sare grunjoasă neiodată, o crenguță de busuioc și 2-3 tulpini de mărar. Se pot pune în butoi și 1-2 bucăți de sfeclă roșie și un porumb uscat.

Înainte de a băga verzele în butoi acesta trebuie spălat și dezinfectat. Se face o soluție cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu. La un litru de apă se pune o lingură cu vârf de praf. Lăsați butoiul cu acest amestec în el timp de 2, 3 ore. Apoi îl clătiți cu apă călduță.

Se scot primele frunze ale verzei apoi cotorul. Sfecla se curăță și se taie în patru bucăți.

Pentru a pregăti saramura, se folosesc câte 30 de grame de sare pentru fiecare litru de apă.

Pe fundul butoiului se pune busuiocul și bucăți de sfeclă roșie. Apoi verzele rând pe rând. Nu uitați! Trebuie așezate cu cotorul în sus. Se pun și cozile de mărar, iar apoi se adaugă saramura. Unele gospodine mai pun câte o linguriță de sare și în fiecare cotor.

Se adaugă și bicarbonatul și se pune capacul. Bicarbonatul se pune în butoi pentru ca varza să nu facă floare.

Nu uitați! după 48 de ore se scoate jumătate de saramură cu ajutorul unui furtun și apoi se toarnă al loc. Acest proces trebuie repetat din două în două zile timp de două săptămâni.

Greşeala majoră pe care o fac gospodinele când pun varză murată. Câtă sare trebuie pusă în butoi pentru a avea sarmale delicioase de Crăciun
Ce beneficii are varza murată
Varza murată este bogată în fibre, vitamine și minerale. Varza murată are cel mai mare conţinut de vitamina C, mai exact, consumul a 100 g de varză murată acoperă un sfert din necesarul zilnic al unui adult.

Datorită conținutului ridicat de probiotice, varza murată apără organismul de toxine și de bacterii. De asemenea, probioticele din varză ajută la îmbunătățirea digestiei.

De asemenea, cercetările arată că probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației și diareei.

La fel ca majoritatea legumelor, varza murată este săracă în calorii, iar consumul regulat stimulează pierderea în greutate.

Unele studii științifice au arătat că participanții cărora li s-au administrat alimente bogate în probiotice au pierdut mai mult în greutate decât cei cărora li s-a administrat un placebo.