Iniţiativă PNL: Tăierile masive de păduri vor fi considerate atentat la siguranţa naţională

Parlamentarii Partidului Naţional Liberal au depus miercuri, 12 martie, o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii privind siguranţa naţională a României, nr. 51 din 29 iulie 1991, se arată într-un comunicat de presă. Mai precis, semnatarii propunerii au solicitat completarea listei de ameninţări la adresa siguranţei naţionale prin includerea tăierilor masive, necontrolate de păduri.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 15:08
Iniţiativă PNL: Tăierile masive de păduri vor fi considerate atentat la siguranţa naţională

“Defrişările de păduri, de cele mai multe ori realizate în mod ilegal, conduc inevitabil la alunecări de teren – prin scăderea sau dispariţia protecţiei oferită de rădăcinile arborilor sau ale copacilor – sau, în cazul în care acestea sunt dublate de precipitaţii masive, la inundarea unor aşezări umane. Acestea produc, de fiecare dată, mari pagube materiale suferite atât de localnici, comunităţile locale, cât şi de către instituţiile de stat”, a declarat doamna deputat Lucia Varga, unul dintre iniţiatorii propunerii, în cadrul unei conferinţe susţinute miercuri la Camera Deputaţilor.

Conform unui raport al Curţii de Conturi a României din 2012 (Sinteza Raportului de audit privind ’’Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”), în perioada 1990-2011, volumul tăierilor ilegale din pădurile României s-a menţinut cu unele fluctuaţii anuale la un nivel extrem de ridicat, cele mai afectate de acest flagel fiind pădurile aflate în proprietatea statului.

“Analiza volumului tăierilor din această perioadă ne arată un maxim în anul 1992, cifrat la 281.517 m.c. şi un minim de 51.900 m.c. în anul 2008. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace în România, se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră. Din datele/informaţiile prezentate de RNP-Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează, în medie, 41 ha, din care o mare parte o reprezintă tăierile nelegale/furturile”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte iniţiativa PNL.

Volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 2005-2011 este, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Mediului şi RNP-Romsilva, de 633.500 m.c. Având în vedere volumul mediu de 217 m.c lemn/ha, rezultă că în perioada analizată s-a tăiat/defrişat ilegal pădurea pe o suprafaţă de 291.932 hectare. Un calcul în care s-a luat preţul cel mai mic, de 70 Euro/metru cub lemn de foc, ne arată că valoarea acestor tăieri depăşeşte cifra de 5 miliarde Euro. „Această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au luat calea străinătăţii (către ţări din Europa, Nordul Africii, Asia, ş.a.m.d.) la preţuri cu mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc.”, se mai arată în documentul depus la Camera Deputaţilor.

În perioada 2005-2011, s-au efectuat tăieri nelegale de arbori în volum total de 438.900 m.c., din care cel mai mare volum de tăieri ilegale s-a înregistrat în judeţele: Suceava – 10.213 m.c., Maramureş – 9.542 m.c., Bacău – 7.751 m.c., Gorj – 7.686 m.c., Argeş – 6.160 m.c. şi Olt 4.501 m.c.