Iniţiativa UDMR care ar fi obligat autorităţile să asigure folosirea limbii maghiare în administraţia publică a fost RESPINSĂ

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul iniţiat de UDMR prin care autorităţile ar fi fost obligate să folosească limba maghiară îăn administraţia publică din România. De asemenea, prin această iniţiativă, ar fi putut fi permisă arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituţiilor publice.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 10:45
Iniţiativa UDMR care ar fi obligat autorităţile să asigure folosirea limbii maghiare în administraţia publică a fost RESPINSĂ

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect iniţiat de UDMR, transmite Agerpres.

Iniţiativa UDMR a primit marţi un raport comun de respingere în Comisiile juridică, pentru buget, pentru administraţie şi pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Ce prevedea proiectul UDMR

Potrivit sursei citate, proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora şi răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi regulile specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în raport.

Motivul pentru care a fost respinsă iniţiativa

Cele patru comisii arată că au decis să dea raport de respingere pentru că „nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative, cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională”.

Au votat „pentru” respingerea în plen a proiectului 287 de deputaţi, iar 21 au votat „împotrivă”.

Proiectul – iniţiat de 30 de parlamentari de la UDMR – a fost adoptat tacit de Senat.

Viktor Orban a publicat o imagine cu Ungaria Mare. În hartă este inclusă şi Transilvania