Inovație Toyota: Tehnologia care permite producţia maşinilor hibrid şi electrice fără metale rare

Toyota a dezvoltat o tehnologie pentru fabricarea de autovehicule hibrid şi electrice fără a folosi metale rare, piaţă pe care China are o poziţie apropiată de monopol, potrivit agenţiei Kyodo News.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 12:24
Inovație Toyota: Tehnologia care permite producţia maşinilor hibrid şi electrice fără metale rare

Grupul nipon, cel mai mare producător din lume de maşini hibrid, eficiente în privinţa consumului de combustibil, precum modelul Prius, ar putea introduce această tehnologie pe piaţă în următorii doi ani dacă preţul metalelor rare nu scade, potrivit Kyodo, care citează surse apropiate situaţiei.

 

Un purtător de cuvânt al Toyota a declarat că grupul continuă să cerceteze modalităţi de a reduce utilizarea metalelor rare şi nu a fixat încă o dată pentru utilizare în scop comercial.

 

Metalele rare, precum neodymium şi dysprosium, sunt folosite pentru magneţii foarte puternici din motoarele echipate pe maşinile hibrid şi electrice, iar cererea este estimată să crească puternic, odată cu lansarea pe piaţă a mai multor astfel de modele.

 

China produce peste 95% din cantitatea de metale rare la nivel mondial. Încercările Beijingului de a limita exporturile, explicate de autorităţi prin epuizarea resurselor şi efectul asupra mediului, au alarmat clienţii şi partenerii comerciali, iar preţurile au urcat puternic.

 

Japonia generează o treime din cererea de metale rare şi vizează o reducere a consumului, stimulente pentru reciclare şi investiţii în găsirea de modalităţi pentru a limita folosirea acestora.