INS anunţă amânarea recenzării pe teren cu 3 zile. Recenzorii nu-şi cunosc încă zonele şi peste 20.000 de tablete nu sunt încă racordate la baza de date

Etapa a doua a recensământului populaţiei, recenzarea pe teren, era programată pentru a începe în data de 31 mai, dar INS a anunţat marţi, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că aceasta va fi amânată cu trei zile.

31 mai 2022, 21:59
INS anunţă amânarea recenzării pe teren cu 3 zile. Recenzorii nu-şi cunosc încă zonele şi peste 20.000 de tablete nu sunt încă racordate la baza de date

Recenzarea prin deplasarea la adresele de reşedinţă ale cetăţenilor a fost amânată trei zile, pentru că recenzorii nu au încă un grafic cu persoanele care trebuie recenzate, dar și pentru că unele dintre tablete recenzorilor nu sunt racordate la sistemul de preluare a informațiilor, a explicat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.

„Sunt două cauze principale. În primul rând, recenzorii trebuie să își recunoască mai întâi sectorul pe care îl au alocat și să identifice, pe baza datelor preluate deja, care sunt locuințele unde trebuie să meargă și ce persoane sunt acolo. Totodată, recenzorii mai trebuie să stabilească și un grafic de recenzare”, a precizat purtătorul de cuvânt al INS pentru Libertatea.

El a adăugat că al doilea motiv este acela că o parte dintre cele 20.000 de tablete nu sunt încă racordate la baza de date.

„Trebuie încă 2-3 zile ca să poată fi făcută adaptarea de sistem între cel folosit la autorecenzarea online și cel folosit pe tablete, atunci când cei 20.000 de recenzori din toată țara vin acasă la oameni”, a spus Vladimir Alexandrescu.

Citeşte şi: Document oficial, 700 de lei în plus la pensie din iulie 2022. Ordonaţa va fi adoptată joi de Guvern

Aproape 47% din populaţie s-a autorecenzat – 8,9 milioane de persoane, dintr-un total de 19 milioane de locuitori -, iar restul de 53% trebuie să răspundă întrebărilor primite din partea recenzorilor care le vor veni acasă.

Recensământul 2022 a început pe 14 martie și s-a făcut pentru prima dată în format online. Din 3 iunie, colectarea datelor se va face către recenzori. Concret, cei care nu s-au autorecenzat online vor fi vizitați acasă de recenzori și vor trebui să completeze chestionarele de față cu aceștia. Această etapă va avea loc în perioada 3 iunie-17 iulie.

Citeşte şi: Pensii 2022. Veşti proaste pentru 5 milioane de români, ce se întâmplă cu majorările promise