INS anunţă explozie de preţuri la comerţul cu amănuntul până în martie

Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, până în martie, potrivit INS.

29 ian. 2024, 13:57
INS anunţă explozie de preţuri la comerţul cu amănuntul până în martie
Cum au evoluat prețurile în ultima perioadă. Alimentele obișnuite care au intrar la categoria de lux

Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii, precum şi creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, până în martie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

PSD: Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%).

Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +32%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%).

EXCLUSIV Prețuri scandaloase pe aeroportul Otopeni! Un sendviș, o cafea și o sticlă de apă costă aproape cât un bilet de avion București – Roma! 53 de lei un sendviș cu salam săsesc și 23 de lei o brioșă mică!
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).