INS: Listele electorale trebuie să cuprindă şi populaţia din străinătate

Institutul Naţional de Statistică a evidenţiat că datele de la recensământul din 2011 nu includ şi persoanele care nu au domiciliul stabil în ţară si nu pot fi folosite pentru a actualiza listele electorale.

RomaniaTV.net
01 aug. 2012, 12:52
INS: Listele electorale trebuie să cuprindă şi populaţia din străinătate

„Conform definiţiilor internaţionale nu sunt cuprinşi în populaţia stabilă a ţării cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în străinătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni, precum şi cetăţenii străini sau fără cetăţenie veniţi în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (temporari prezente)”, se arată într-un comunicat emis de INS.

Astfel, Institutul de Statistică menţionează că sunt incorecte comparaţiile între populaţia legală care cuprinde toţi cetăţenii cu domiciliul legal în România la un moment dat şi populaţia stabilă care cuprinde cetăţenii care au o reşedinţă şi sunt prezenţi sau au declarat că vor fi prezenţi 12 luni pe teritoriul României.

„Dacă, istoric, între cei doi indicatori nu au fost diferenţe consistente, după anul 1990 diferenţele au crescut considerabil. Pentru România de azi, confruntată cu un fenomen masiv de migraţie externă, faptul că populaţia stabilă este sensibil mai mică decât populaţia legală, considerăm că tehnic nu trebuie să mai surprindă pe nimeni”, mai indică INS.

Citeşte şi: Un document oficial al INS poate valida referendumul