Înscrierea în clasa pregătitoare 2023. S-au afișat circumscripțiile școlare. De când se depun dosarele

Ministerul Educaţiei a anunțat că încep etapele înscrierii în clasa pregătitoare. De joi, în unitățile școlare și pe site-urile inspectoratelor școlare se vor afișa circumscripțiile școlare, iar completarea cererilor-tip se va realiza în perioada 3-18 mai.

30 mart. 2023, 14:02
Înscrierea în clasa pregătitoare 2023. S-au afișat circumscripțiile școlare. De când se depun dosarele

Pregătirea înscrierii în clasa pregătitoare în anul şcolar 2023-2024 începe joi, 30 martie, cu afişarea circumscripţiilor şcolare, a planului de şcolarizare propus şi a numărului de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar, dar și cu afişarea informaţiilor care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unităţii.

Școala de circumscripție reprezintă unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului, conform metodologiei.

Toate unităţile de învăţământ au obligaţia de a oferi informaţii referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învăţământul primar, indiferent dacă părinţii fac parte sau nu din circumscripţia respectivă.

Potrivit calendarului aprobat de ministerul Educației, în perioada 5 aprilie-26 aprilie 2023 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2023 şi eliberarea recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar pentru copiii care au frecventat grădiniţa.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023, inclusiv, trebuie să fie înscrişi în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Discrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate. Revolta unui profesor: ”Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu mai avem copii și trebuie să-i trecem”

În perioada 3 mai – 18 mai 2023 are loc completarea cererilor-tip de înscriere de către părinţi / tutori legal instituiţi/ reprezentanţi legali, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.

În 31 mai 2023 are loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere.

Citește și: Număr mai mic de elevi la clase în școlile din România. CES vrea cel mult 20 de elevi în clasele primare și 22 în gimnaziu

Etapele pentru a doua sesiune de înscriere vor începe în 5 iunie.