Înscrieri grădiniţă 2022 – 2023. Când se depun dosarele şi cum se face distribuţia

Peste două săptămâni încep înscrierile la grădiniţă. Părinții copiiilor care au mai frecventat grădiniţa până acum pot depune cererile de înscriere începând cu data de 16 mai.

04 mai 2022, 08:17
Înscrieri grădiniţă 2022 – 2023. Când se depun dosarele şi cum se face distribuţia

Înscriere grădiniţă 2022 – 2023. Părinții copiii cu vârste între 3 și 5 ani, care au mai frecventat grădiniţa şi în anul anterior şi urmează să intre în grupa mijlocie sau mare, îşi pot înscrie copiii la grădiniță în anul școlar 2022-2023, începând cu data de 16 mai .

Pe 30 mai încep înscrierile pentru cei care frecventează prima oară o grădiniță, a spus secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro.

Citeşte şi: Înscriere clasa pregătitoare 2022. Model cerere pentru copiii care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniţă

„Am trimis la semnat deja nota și urmează să o trimitem azi sau mâine către inspectoratele școlare. Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță”, a explicat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro.

Citeşte şi: Schimbări importante în Învăţământ. Se renunţă la teze, iar elevii vor avea o singură medie la final de an SURSE

Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare (date privind scolicitantul, copilul și opțiunile exprimate) pentru a fi introduse în aplicația specifică.

Ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscriere se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.