INSP: Scenariul verde nu poate fi aplicat în Bucureşti, deşi Capitala s-ar încadra în acest scenariu

Deşi Capitala s-ar încadra la scenariul verde, acesta nu va putea fi aplicat din cauza infrastructurii şcolare aglomerate, scrie edupedu.ro. Scenariul verde se referă la faptul că există mai puţin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, confirmată în ultimele 14 zile. În cazul acestui scenariu, elevii trebuie să fie prezenţi la şcoală. 

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 14:56
INSP: Scenariul verde nu poate fi aplicat în Bucureşti, deşi Capitala s-ar încadra în acest scenariu

În mediul rural, spre exemplu, unde sunt mai puțini copii și structura școlii permite venirea mai multor copii la ore, bineînțeles că pot merge toți atâta timp cât localitatea se află în scenariul verde. Același scenariu verde, însă, nu poate fi aplicat pentru București din cauza infrastructurii școlare aglomerate”, a declarat directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică, Simona Pârvu, pentru sursa citată.

Drept urmare, elevii din Bucureşti vor urma cel de-al doilea scenariu, cel galben, care presupune desfăşurarea cursurilor atât online, cât şi faţă în faţă. În acest scenariu, există între 1 şi 3 persoane infectate la mia de locuitori, confirmate în ultimele 14 zile.

Bucureștiul intră în scenariul al doilea ca nivel de organizare, chiar dacă rata cazurilor de coronavirus este de sub unu la mie și zona ar intra teoretic în scenariul verde”, precizează Simona Pârvu.

Citeşte şi Cum se aplică scenariile pentru şcoli. Scenariul roşu nu va intra în vigoare automat la depăşirea pragului de trei infectări

Directorul INSP a făcut precizări referitoare la situaţia în care un elev prezent la şcoală va fi confirmat cu noul coronavirus.

Dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de-a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”, adaugă Simona Pârvu, pentru edupedu.ro.

Directorul INSP spune că apariţia infectărilor în rândul copiilor, după începerea şcolii, este inevitabilă. 
Este inevitabilă apariția cazurilor de coronavirus la școală, toate statele unde s-au redeschis școlile au avut cazuri în creștere, deci vor apărea focare și vor fi cazuri de îmbolnăvire, iar asta trebuie asumat de toată lumea, pentru că virusul acesta există și nu o să dispară odată cu redeschiderea școlilor. Toți cei implicați, de la autorități locale, școli, până la părinți trebuie să ia măsuri de precauție astfel încât să limităm apariția cazurilor”, a conchis Simona Pârvu.