Inspecţia Judiciară cere CSM suspendarea procurorului Bogdan Pîrlog

Inspecţia Judiciară a CSM cere suspendarea din magistratură a procurorului Bogdan Pîrlog, cercetat în mai multe dosare disciplinare.

14 mai 2021, 15:57
Inspecţia Judiciară cere CSM suspendarea procurorului Bogdan Pîrlog

Dezvăluirile publicate la finalul lunii martie au generat dezbateri aprinse în sistemul judiciar şi au dus la deschiderea unor dosare de cercetare disciplinară, la pachet cu solicitarea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a unor judecători. La rândul lor, magistrații care au apărut în imaginile publicate de Stiripesurse au denunțat la CSM un atac la propria libertate de exprimare, înțeleasă de aceștia, se pare, ca un drept de a face politică, de a-și da cu părere despre dosare în curs de soluționare și de a-și jigni colegii.

25 de procurori militari aflati in activitate si 14 fosti procurori au sesizat pe 8 aprilie Inspectia Judiciara pentru tragerea la raspundere disciplinara a lui Bogdan Pirlog pentru incalcarea Codului deontologic al magistratilor si pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

CSM sesizat pentru excluderea din magistratură a lui Bogdan Pîrlog

Sesizarea depusa la Inspectia Judiciara priveste comunicatul dat publicitatii de “Asociatia Initiativa pentru justitie” in 17 martie 2021.

“La data de 17.03.2021, pe site-ul de specialitate Juridice.ro a fost publicat articolul intitulat ‘Analiza Asociatiei Initiativa pentru Justitie cu privire la necesitatea reformei sistemului parchetelor militare’. Conform preambulului articolului, acesta reproduce un comunicat al Asociatiei Initiativa pentru Justitie, care a fost dat publicitatii miercuri, 17 martie 2021, comunicat semnat de ‘proc. Bogdan – Ciprian Pirlog, co-presedinte, proc. Sorin Marian Lia, co-presedinte’.

Ulterior, la solicitarea scrisa a domnului procuror Pirlog Bogdan Ciprian, din cuprinsul articolului a fost inlaturata mentiunea semnarii comunicatului de catre cei doi procurori, copresedinti ai Asociatiei Initiativa pentru Justitie. Dupa cum arata titlul articolului postat pe Juridice.ro, comunicatul asociatiei reprezinta ‘o analiza cu privire la necesitatea reformei parchetelor militare’, care cuprinde mai multe capitole si se finalizeaza prin formularea mai multor propuneri ‘pentru restructurarea si reformarea sistemului parchetelor militare’”, se arată în sesizarea magistraţilor.

In acest context, cei 39 de actuali si fosti procurori militari atrag atentia ca Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia au facut in cuprinsul comunicatului afirmatii extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare si la probitatea profesionala si morala a procurorilor militari.

Citeşte şi: Marian Vanghelie rupe tăcerea după ce a fost condamnat la închisoare: Denunţătorul a schimbat declaraţiile! N-am luat niciun comision de la el!