Inspectorii AIEA s-au întors în Iran

Câteva nave de război iraniene au pătruns, sâmbătă, în Marea Mediterană, prin Canalul Suez. Comandantul-şef al Marinei iraniene a afirmat că operaţiunea, a doua de acest fel în decurs de un an, are ca scop "să demonstreze puterea Republicii islamice Iran"

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 12:16
Inspectorii AIEA s-au întors în Iran

În acest context, şeful Statului Major israelian, generalul Benny Gantz, a declarat că Israelul va lua singur o decizie în ceea ce priveşte Iranul. Între timp, o nouă misiune a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a sosit luni în Iran.

 

Teheranul a mai trimis nave de război în Marea Mediterană, pentru prima dată după revoluţia islamică din 1979, în februarie 2011, provocând reacţii dure ale Israelului şi Statelor Unite. În noiembrie 2011, preşedintele israelian, Shimon Peres, afirmă că o soluţie militară luată de comunitatea internaţională în privinţa programului nuclear al Iranului este mai probabilă, decât una diplomatică, scrie RFI Romania.

 

Ultimele câteva luni au fost martorele creşterii tensiunilor dintre Iran şi duşmanii săi, Israelul şi Statele Unite, care acuză Guvernul de la Teheran că urmăreşte să creeze bomba nucleară. Iranul susţine însă că programul său atomic are doar o componentă civilă. O nouă misiune a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a sosit luni în Iran. Cu toate acestea, analiştii internaţionali nu se aşteaptă la mari progrese, mai ales după anunţul recent al Teheranului de luare în funcţiune a unei noi serii de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.

 

Fără progrese diplomatice notabile, şeful Statului Major israelian a declarat că „Israelul este garantul principal al propriei sale securităţi. Acesta este rolul nostru ca armată. Statul Israel trebuie să se apere singur”, a spus Benny Gantz. Ieşirile publice survin în contextul vizitei pe care consilierul american pentru securitate naţională, Tom Donilon, a început-o sâmbătă în Israel. La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a cerut comunităţii internaţionale să înăsprească sancţiunile împotriva Iranului, înainte ca ţara să intre într-o „zonă de imunitate”, care i-ar permite să devină invulnerabilă în faţa unor lovituri date programului nuclear.

 

Într-o evoluţie recentă, Iranul a oprit vânzarea de petrol către companiile franceze şi britanice, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad, citat de site-ul oficial al instituţiei, informează AFP.