Inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare de peste 550.000 de lei în urma unui control la nivel naţional

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 561.600 de lei în urma unui control la nivel național desfășurat în perioada 3 - 6 mai și au depistat 29 de persoane care lucrau la negru, șapte dintre acestea fiind în județul Botoșani.

11 mai 2016, 18:09
Inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare de peste 550.000 de lei în urma unui control la nivel naţional

Potrivit unui comunicat al Inspecției Muncii, remis miercuri AGERPRES, în domeniul relațiilor de muncă, la nivel național, s-au aplicat amenzi în valoare de 397.100 de lei din care 260.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancționați 124 de angajatori, 16 pentru muncă fără forme legale și au fost dispuse 771 de măsuri cu termene ferme.

În aceeași perioadă, pe linia securității și sănătății în muncă, s-au aplicat 616 sancțiuni contravenționale, dintre care 579 au fost avertismente și amenzi în valoare de 164.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 35 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.

Totodată, la nivel național, au fost dispuse trei opriri de echipamente și nu a fost necesară sistarea activității niciunei societăți.

„Reducerea numărului de persoane depistate fără forme legale, faptul că nu am mai fost nevoiți să sistăm activitatea unor firme este pentru noi semnalul că fiecare dintre actorii implicați — lucrători, patronate sau sindicate — și-au asumat cu responsabilitate obligațiile legale.

La 31 martie 2016, în bazele de date completate de angajatori și aflate la dispoziția Inspecției Muncii, erau înregistrați cu contracte individuale de muncă 5.450.568 salariați și 803.626 de zilieri în registrele active. Munca inspectorilor se bazează pe un efort continuu, temeinic de monitorizare a respectării drepturilor și obligațiilor contractuale și, în special, a condițiilor de muncă”, a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Citeşte şi TREI AMENZI aplicate în urma controalelor din spitale, efectuate în mandatul lui Nicolăescu