Inspectorii de muncă au descoperit, la o singură firmă, 700 de persoane care munceau la negru

Inspectorii au descoperit 700 persoane care lucrau fără forme legale la o singură firmă din Bucureşti, informează România TV. Mai mult, 54 dintre muncitori nu împliniseră încă 18 ani. Legea spune că pentru cinci muncitori fără forme legale se întocmește dosar penal. De-a lungul anilor s-au făcut mii de dosare, dar niciun patron nu a fost condamnat.

05 apr. 2013, 09:14
Inspectorii de muncă au descoperit, la o singură firmă, 700 de persoane care munceau la negru

Un control realizat în perioada noiembrie 2012 – martie 2013 de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, a scos la iveală un aspect şocant pe piaţa muncii. La o singură firmă din Capitală s-au găsit 698 de persoane care munceau fără forme legale. Ca şi când asta nu ar fi fost suficient, 54 dintre ei erau minori.

„Oamenii lucrau fără încheierea unui contract individual de muncă. Multe dintre aceste persoane aveau încheiate convenţii civile, dar acele covenţii presupuneau 8 ore de muncă pe zi, aveau un caracter de regularitate şi se semna pontaj în fiecare zi. În aceste condiţii, este obligatoriu să se încheie un contract individual de muncă. Noi vom transmite, conform Codului Muncii, dosarul la Parchet. Cod Muncii prevede pentru aceste fapte închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală care poate ajunge la 850 de lei”, a declarat la România TV, şeful inspecţiei muncii din România, Ciprian Dragomir.

Potrivit legii, la cinci angajaţi la negru, angajatorului poate să-i fie făcut dosar penal.

În perioada 2011-2013, s-au făcut peste 4.000 de dosare, însă niciun singur adminstrator de firmă sau patron nu a ajuns la închisoare.

În luna martie, inspectorii de la ITM au dat amenzi de peste 6,82 de milioane de lei, iar 1.281 de persoane au fost descoperite că lucrau fără carte de muncă.