Instanța din Italia a decis: fugarul Darius Vâlcov poate fi trimis la închisoare, în România

Anunț de ultimă oră de la Ministerul Justiției. Italia e gata să-l predea României pe fugarul Darius Vâlcov. 

20 iul. 2023, 21:36
Instanța din Italia a decis: fugarul Darius Vâlcov poate fi trimis la închisoare, în România

Alina Gorghu, ministrul PNL al Justiției, a anunțat că o instanță din Italia a decis predarea lui Darius Vâlcov României, în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul București.

Hotărârea Curții de Apel din Napoli nu este însă definitivă. Aceasta poate fi atacată la Curtea de Casație a Italia. Fostul ministru Darius Vâlcov are de executat o pedeapsă de șase ani de închisoare.

„‭Este cunoscut că sunt foarte puține persoane condamnate în România care‬ folosesc jurisdicții străine și prevederi din legislația altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România.

Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz‬ singular. Și alte state din UE se confruntă cu situații similare. ‭Vă asigur că suntem activi, implicați în soluționarea acestei probleme. ‬

‭Procedura de emitere și executare a mandatului european de arestare este‬ una exclusiv judiciară‭, atribuțiile în acest domeniu fiind ale instanțelor de‬ judecată.

‭Atribuțiile‭ ‬Ministerului‭ ‬Justiției‭ ‬se‭ ‬referă‭ ‬doar‭ ‬‬la‭ ‬ ‭ ‬facilitarea‬ comunicării,‭ ‬asistării‭ ‬și‭ ‬sprijinirii‭ ‬ ‭ ‬autorităților‭ ‬judiciare‭ ‬române‭‭ ‬și străine la emiterea și executarea MEA ‭(mandatului european de arestare).‬

În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a DISPUS PREDAREA lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casație a Italiei”, a transmis Ministerul Justiției.

Cine este Darius Vâlcov

Controversatul politician s-a predat autorităților italiene în 23 mai 2023, la Napoli.

Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, este condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani. El a fost primar în Slatina în perioada 2004-2012 din partea PDL.

Vâcov a fost senator de Olt în periaoda 2012-2015, din partea PSD, partid în care a sărit în 2012.

Controversatul poltician a fost căsătorit cu jurnalista Lavinia Șandru în perioada 2005-2016, fost membru PDL.