Instituțiile publice din București nu vor mai beneficia de locuri de parcare gratuite începând de anul viitor

Potrivit viceprimarului Capitalei, din 2023, instituțiile publice nu vor mai avea asigurate locuri de parcare gratuite.

22 nov. 2022, 14:27
Instituțiile publice din București nu vor mai beneficia de locuri de parcare gratuite începând de anul viitor

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a făcut declarațiile în cadrul unei dezbateri publice organizate de Primăria Municipiului București pe tema tarifului de parcare de 5 lei/oră, dar și în privinșa ridicării vechiculelor staționate neregulamentar, relateasză agerpres.ro. Viceprimarul a declarat că luni a transmis o circulară către toate instituțiile publice, prin care informează că din 2023 vor plăti pentru locurile de parcare, fapt pentru care vor trebui să aloce bani în buget.

„Abonamentul de 500 de lei pe lună, după aprobarea acestui regulament, se va aplica şi instituţiilor publice. De la anul – o spun în premieră, ieri am trimis o circulară instituţiilor publice care au aproape 3.000 de locuri parcare luate gratuit de la Municipalitate, să îi somăm să îşi bugeteze pentru bugetul lui 2023 bani pentru parcare – vom desfiinţa toate parcajele atribuite gratuit. De la anul vor fi obligaţi să îşi achiziţioneze, ca orice cetăţean, abonamente pentru maşinile instituţiei. Bucureştiul este al tuturor – al bucureştenilor, cel mai important – aşa că nimeni nu este mai presus de lege”, a menționat Bujduveanu.

Citește și: Noi locuri de parcare în Sectorul 3 din Bucureşti. Primarul Robert Negoiţă: Parcarea de pe Câmpia Libertății este gata

În ultimii 20 de ani, instituțiile publice din București au beneficiat gratuit de aproape 3.000 de locuri de parcare.

„Am făcut aceste analize şi ne-am raportat inclusiv la domeniile ocupaţionale, ce meserii există în zona centrală, câte instituţii în zona hiper-centrală a Bucureştiului, în zona Universităţii, şi am ajuns la un rezultat înfricoşător, să vă zic sincer. Avem peste 2.500, aproape 3.000 de locuri de parcare date gratuit în ultimii 20 de ani instituţiilor publice. Vi se pare drept? Mie nu mi se pare drept. Suntem bombardaţi cu solicitări din partea instituţiilor publice zilnic şi cu o poveste frumoasă în faţă prin care ni se spune că ei lucrează la stat şi că e obligatoriu să le asigurăm, pe lângă locul de parcare pentru maşina de serviciu, şi un loc de parcare pentru propria maşină, pentru că ei lucrează la stat. Noi cu acest fenomen ne confruntăm. Şi dacă nu punem degetul pe rană, să spunem clar care este problema Municipalităţii, ne vom învârti în jur: problema traficului, transportul în comun… Realitatea este că unii cetăţeni vor să fie privilegiaţi şi alţii să nu fie”, a adăugat viceprimarul.

Acesta a mai spus și că din sondaje reiese că cea mai mare problemă a bucureștenilor este aglomerația, urmatăă de lipsa parcărilorși trotuarele ocupate.

Citește și: Liber la angajări la stat. Guvernul a aprobat concursuri pentru ocuparea a peste 1.000 de posturi vacante în instituțiile publice

„Eu plăteam parcarea şi înainte. Cei care nu plăteau parcarea, îmi cer scuze, dar o spun: să le fie ruşine. Un serviciu public se plăteşte, în orice oraş civilizat. Să comentezi că nu vrei să plăteşti parcarea înseamnă să răpeşti de la toţi cei două milioane de locuitori ai Municipiului Bucureşti acel domeniu public, acel spaţiu, care nu îţi aparţine ţie. Aparţine tuturor, pentru că asta e definiţia domeniului public”, a declarat Stelian Bujduveanu.

Viceprimarul liberal a mai precizat că toată lumea îşi doreşte „o ţară ca afară”, dar că mulţi se supără când trebuie să plătească parcarea. Astfel, unii bucureşteni se declară nemulţumiţi de faptul că au fost amendaţi de către angajaţii Compania Parking, argumentând că aceste sancţiuni ar trebui aplicate de către poliţiştii locali.

„Problema noastră este că nu vrem să plătim parcarea. Asta înţelegem când vedem că cineva se revoltă în legătură cu modalitatea în care este sancţionat. (…) El reclamă că modul în care şi-a luat amenda nu este corect. Adică el încearcă să eludeze o reglementare, ca să nu plătească”.