Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta” închide Secţia „Zerlendi”, care funcţiona într-o clădire veche de peste 100 de ani

Secţia "Zerlendi" a Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti va fi închisă începând de astăzi, în condiţiile în care funcţiona într-un imobil vechi de peste 130 de ani cu risc seismic gradul I, a anunţat conducerea spitalului. Secţia avea disponibile 140 de paturi, iar reprezentanţii spitalului vor face toate eforturile suplimentare ca minusul de paturi să nu afecteze pacienţii cu afecţiuni respiratorii.

RomaniaTV.net
01 iul. 2020, 08:06
Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta” închide Secţia „Zerlendi”, care funcţiona într-o clădire veche de peste 100 de ani

Institutul „Marius Nasta” își desfășoară activitatea în două sedii, unul dintre ele pe Calea Șerban Vodă, cunoscut ca „Zerlendi”, care funcționează într-o clădire veche de aproximativ 130 de ani. 

Citeşte şi: Toată secţia COVID a spitalului „Marius Nasta”, ocupată. Soluţia găsită de manager pentru decongestionarea secţiei

„Sediul Zerlendi al Institutului de Pneumofiziologie Marius Nasta are clădiri extrem de vechi având peste 100 de ani, situație pe care am semnalat-o în repetate rânduri. Renovarea sediul presupune lucrări de consolidare, care efectuate ar duce la un cost extrem de mare al renovării. Demersurile pe care le-am inițiat până în prezent au dus la aprobarea de către Ministerul Sănătății a construirii unei clădiri noi, prin aprobarea studiului de prefezabilitate.

Decizia închiderii secţiei a fost luată împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, şi a avut ca scop protecţia pacienţilor şi salariaţiilor institutului.

„Situația secției Zerlendi a fost intens mediatizată, este cunoscută de angajații și pacienții institutului de mulți ani și a fost prezentată publicului larg de către mass-media.Așa cum se știe, și am precizat de mai multe ori, condițiile de cazare oferite în secția Zerlendi nu sunt proprii unui spital funcțional în anul 2020, așa că împreună cu Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică s-a decis că închiderea sediului Zerlendi este cea mai bună opțiune pentru protecția pacienților și a salariaților institutului”, a transmis printr-un comunicat de presă managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler.

Managerul Institutului a precizat că de astăzi 140 de paturi, jumătate destinate pacientului cu afecţiuni pneumologice şi jumătate pacienţilor cu tuberculoză, sunt cu activitate suspendată.

„În Institutul Marius Nasta se vor face eforturi suplimentare pentru ca minusul de paturi din cauza închiderii secției Zerlendi să afecteze cât mai puțin tratamentul oferit pacienților cu afecțiuni respiratorii care sunt diagnosticați, tratați și monitorizați în institut. Situația închiderii secției Zerlendi s-a discutat ieri cu dl ministru al Sănătății, dr Nelu Tătaru care ne-a precizat că se va implica în găsirea de soluții pentru rezolvarea acestei situații și că problematica pacientului cu afecțiuni respiratorii va fi prioritară pentru Ministerului Sănătații, mai ales în contextul pandemiei de COVID care lasă sechele asupra funcției pulmonare, iar acești pacienți vor avea nevoie de reevaluare pneumologică”, adaugă managerul spitalului.