Institutul de Siguranţă Nucleară: Particule de iod radioactiv, depistate şi în Franţa

Urme misterioase de iod 131, care ar putea proveni de la deşeuri radioactive dintr-o ţară străină, încă neidentificată, au fost depistate în aerul din Franţa, dar acestea nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică, a anunţat marţi Institutul de radioprotecţie şi siguranţă nucleară.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 12:54
Institutul de Siguranţă Nucleară: Particule de iod radioactiv, depistate şi în Franţa

Originea şi data deşeurilor aflate la originea acestei poluări cu iod 131, un element cu timp de înjumătăţire scurt, de doar opt zile, „sunt necunoscute în prezent”, dar nu au nicio legătură cu accidentul nuclear de la Fukushima, în Japonia, potrivit IRSN.

Institutul a fost informat de reţelele sale ştiinţifice în legătură cu depistarea de către mai multe ţări din Europa centrală a „iodului 131 în aer” şi a efectuat analize pentru a stabili dacă acest element radioactiv este prezent şi în Franţa, potrivit Mediafax.

„Primele rezultate arată că există urme de iod 131 în aerul din Franţa la niveluri de concentrare ce nu depăşesc câţiva microbecquerel pe metrul cub şi se apropie de limita detectată de instrumentele de măsurare”, potrivit IRSN.

„Dacă prezenţa iodului 131 este total neobişnuită la această scară a teritoriului naţional, indicând apariţia unor deşeuri radioactive anormale în atmosferă, nivelul de concentrare observat nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei”, asigură institutul.

În prezent, specialiştii încearcă să refacă traiectoria acestor mase de aer care transportă iod 131.

La 11 noiembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat prezenţa iodului 131 în atmosferă în Cehia şi în alte ţări europene, dar a precizat că nivelul identificat nu prezintă „niciun risc pentru sănătate”.