Institutul pentru studiul Războiului: Putin va anexa Rusiei părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei „în lunile următoare”

Vladimir Putin vrea să anexeze Rusiei părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei, iar acest lucru ar putea avea loc „în următoarele luni”, avertizează analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului Katherine Lawlor și Mason Clark.

14 mai 2022, 14:39
Institutul pentru studiul Războiului: Putin va anexa Rusiei părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei „în lunile următoare”

După Crimeea, alte teritorii ucrainene ocupate de ruşi după invazia din 24 februarie ar putea fi anexate Rusiei „în următoarele luni”, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului Katherine Lawlor și Mason Clark, care au avertizat că mișcarea ar putea fi folosită apoi pentru a amenința Ucraina și aliații săi cu un atac nuclear.

După anexare, Putin ” va afirma atunci, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică acelor teritorii nou anexate.

Astfel de acțiuni ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear dacă contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruși vor continua. Putin ar putea crede că amenințarea sau utilizarea armelor nucleare ar restabili descurajarea Rusiei după ce invazia sa dezastruoasă a spulberat capacitățile de descurajare convenționale ale Rusiei.

Citeşte şi: Şeful serviciilor secrete militare din Ucraina: „Războiul se va încheia până la sfârşitul anului. Putin este grav bolnav”

Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care înțelege starea degradată a armatei ruse în Ucraina.

Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale declarate de Putin de a securiza toate regiunile Donețk și Lugansk și este puțin probabil să o facă.

Dacă Putin își înțelege slăbiciunea militară, probabil că va grăbi anexarea și va introduce rapid descurajarea nucleară în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.

Dacă Putin consideră că forțele ruse sunt capabile de progrese suplimentare, probabil că va amâna anexarea în speranța că va acoperi mai mult teritoriu cu ea.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 80: Peste 1.000 de localităţi, eliberate de sub ocupaţia rusă. Zelenski: Bărbaţii şi femeile îşi dau viaţa pentru ca toată lumea să poată trăi în libertate

În acest caz, conducerea sa slabă și contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă către o stare de colaps.

Putin ar putea încerca, de asemenea, să mențină atacurile rusești în timp ce mobilizează forțe suplimentare. El ar putea amâna anunțarea anexării mult mai mult în acest caz, așteptând până când întăririle ar putea ajunge pentru a câștiga mai mult teritoriu de anexat.

Prin urmare, Ucraina și aliații săi „au probabil o fereastră îngustă de a susține o contraofensivă ucraineană în teritoriul ucrainean ocupat înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, scriu cei doi analişti de la Institutul pentru Studierea Războiului, citaţi de The Guardian. 

 


loading...
Partenerii noștri