Război în Ucraina, ziua 80: Peste 1.000 de localităţi, eliberate de sub ocupaţia rusă. Zelenski: Bărbaţii şi femeile îşi dau viaţa pentru ca toată lumea să poată trăi în libertate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina a recâştigat vineri controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului, în februarie. El a susţinut că Rusia a pierdut 27.000 de soldaţi şi peste 3.000 de tancuri, vehicule blindate şi vehicule militare convenţionale, precum şi drone şi elicoptere. 

14 mai 2022, 08:41

Peste 1.000 de localităţi din Ucraina au fost eliberate de sub ocupaţia rusă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

”Continuăm să reconstituim teritoriile libere ale Ucrainei. Până astăzi, 1.015 localităţi au fost eliberate, adică încă şase în ultimele 24 de ore”, a spus el în obişnuitul său discurs zilnic.

Citeşte şi: Războiul se apropie la 45 de kilometri de România. Rusia, demonstrație de forţă în Insula Şerpilor

„Bărbaţii şi femeile din Ucraina îşi dau viaţa pentru ca toată lumea să poată trăi în libertate. Subliniez: toată lumea, mai ales în acele ţări care îşi găsesc timp să polemizeze în loc să investească cît de mult posibil în ajutoare. Este necesară o mai mare presiune asupra Rusiei”, a mai afirmat preşedintele Ucrainean.

Volodimir Zelenski a declarat că în teritoriile eliberate de sub ocupaţia rusă, „refacem alimentarea cu energie electrică, cu apă, comunicaţii, transport, servicii sociale”.

Citeşte şi: Povestea emoţionantă a unui băiat de 11 ani, care are grijă de mama și de sora lui, rămase fără picioare după ce ruşii au bombardat gara din Kramatorsk

„Desigur, ne amintim fiecare oraş şi fiecare comunitate care este încă sub ocupaţie. Herson, Melitopol, Berdyansk, Enerhodar, Mariupol şi toate oraşele din Donbas”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El a mai afirmat că „eliberarea treptată a regiunii Harkov” demonstrează că Ucraina „nu va lăsa pe nimeni în mâinile inamicului”.

Preşedintele Ucrainei a spus că nu ştie cât va dura războiul cu Rusia lui Vladimir Putin, dar a precizat că ucrainenii acţionează pentru a-l scurta. Totodată, Zelenski a subliniat acest lucru nu depinde doar de poporul ucrainean, care a făcut maximum posibil, ci şi de statele partenere.

„Fiecare zi de război este o creştere a ameninţărilor la nivel global, este o nouă oportunitate pentru Rusia de a provoca instabilitate şi în alte zone ale lumii, nu doar în Europa”, a declarat Volodimir Zelenski.


loading...
Partenerii noștri