Institutul „Victor Babeş” a atras finanţări de peste 20 de milioane de euro în ultimii ani

Proiectele derulate în ultimii ani de către cercetătorii Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş" (INCD "Victor Babeșˮ) din Bucureşti au condus astăzi la rezultate ştiinţifice medicale de top ce vin în sprijinul pacienţilor cu diferite afecţiuni printr-o eficienţă sporită în diagnosticarea acestora. Proiectele derulate în ultimii ani la Institut au depăşit va valoare suma de 21.000.000 de euro.
Filip Stan
30 ian. 2015, 10:40
Institutul

Ca urmare a proiectelor de cercetare derulate, rezultatele analizelor medicale obţinute astăzi la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş” sunt comparabile cu cele obţinute în cele mai renumite laboratoare medicale ale lumii. „Pentru a putea trata cât mai eficient o afecţiune, indiferent de gravitatea ei, dar şi de valoarea medicului clinician, este imperios necesar să avem un diagnostic precis, iar acest lucru se putea obţine până nu demult, pentru pacienţii români, în laboratoare de prestigiu din străinătate. Mai nou, aceste analize de top se pot realiza într-un timp extrem de scurt şi în laboratoarele Institutului nostru, ceea ce ne dă un plus important în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a pacienţilor români” a precizat directorul general al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş”, Acad. Laurenţiu M. Popescu.

Printr-un proiect de cercetare finanțat din fonduri europene în Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economiceˮ (POS-CCE), proiect denumit „Implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România. Cercetare de înalt nivel orientată către oncologia personalizată – PERSOTHERˮ, totalizând 5.416.950 lei, a crescut radical eficienţa în diagnosticarea bolnavilor de cancer – în special a celor afectaţi de cancer pulmonar și colorectal – prin analizarea genei BRAF implicată în multiple tumori maligne (melanom malign, carcinom de colon, carcinom tiroidian etc).

Pe lângă aceste testări, în cadrul INCD „Victor Babeșˮ se efectuează numeroase alte teste cu utilitate atât în stabilirea unui diagnostic precis, cât şi în stabilirea conduitei terapeutice. Printre acestea putem enumera testele de hematologie (hemoleucogramă completă, VSH, examen frotiu sanguin, teste de coagulare), cele de biochimie (acid uric, transaminaze, bilirubină, calciu, colesterol, creatinină, electroforeza proteinelor serice, fosfatază alcalină, glicemie, etc.) şi markeri tumorali (în cancer de sân, cancer de aparat digestiv, cancer genital, cancer de piele etc). De asemenea, la INCD „Victor Babeșˮ, pe segmentul imunologie se realizează teste umorale şi celulare, pe cel al anatomiei patologice se efectuează teste histopatologice, teste cu colorații speciale, imunohistochimie, hibridizare in situ, iar pe segmentul genetică, teste pentru cariotip (în leucemii și sindrom mielodisplazic) şi hibridizare in situ (în domeniile hemato-oncologie şi neuropsihiatrie pediatrică). De menţionat este faptul că mare parte dintre aceste analize sunt decontate prin CASMB și OPSNAJ .

Citeşte şi Veste bună pentru BOLNAVII DE CANCER. La „Victor Babeş” se poate efectua de acum un set de analize

Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş” a fost prima instituţie inclusă în campania „Yes, we care”, lansată recent de Reprezentanța Comisiei Europene în România, alături de Președinția Italiană a Consiliului Uniunii Europene. Campania urmăreşte familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la București cu proiectele finanțate din fonduri europene. Prima acțiune desfășurată sub egida campaniei „Yes, we care” a avut ca temă cercetarea de vârf, iar prima vizită oficială a fost efectuată la INCD „Victor Babeş”, proiectul vizat fiind PERSOTHER („Implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România. Cercetare de înalt nivel orientată către oncologia personalizatăˮ), proiect de cercetare în domeniul luptei împotriva cancerului. La eveniment au fost prezenţi ambasadorii în România a 15 state.

Un alt proiect al INCD este „Sistemul de formare profesională a personalului medical în domeniul noilor tehnologii din sistemul de sănătate (diagnostic molecular) în valoare de 16.600.000 lei, realizat în parteneriat cu UMF „Gr. T. Popaˮ Iași şi cu Institutul Oncologic „Ion Chiricuţăˮ din Cluj-Napoca. Acesta a vizat specializarea a 806 angajaţi din sectorul sănătăţii din România în domenii de vârf privind tehnologiile de diagnostic molecular şi anume: genomică, proteomică, citometrie, histopatologie şi imagistică moleculară, precum şi formarea a 75 de angajaţi din cadrul personalului de conducere din domeniul sanitar şi al cercetării medicale cu atribuţii în procesul decizional privind atragerea de fonduri şi achiziţionarea de echipamente destinate tehnicilor de diagnostic molecular.

Citeşte şi Descoperire REVOLUŢIONARĂ a unui ROMÂN. Cum se numeşte celula care REGENEREAZĂ ficatul şi VINDECĂ inima

Proiectul „Laboratorul de anatomie-patologică – formare profesională și organizațională prin implementarea managementului calității, în valoare de 16.400.000 lei, derulat de INCD „Victor Babeșˮ Bucureşti în parteneriat cu UMF „Victor Babeşˮ Timişoara, UMF „Gr. T. Popaˮ Iaşi şi Universitatea din Torino, a vizat specializarea a 169 de angajaţi din domeniul sănătăţii, ce activează în laboratoare destinate diagnosticului anatomo-patologic.

În prezent INCD „Victor Babeșˮ conduce un proiect de formare a doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorali din unitățile medicale. Denumit „Dezvoltarea resurselor umane – doctoranzi și postdoctoranzi – pentru cercetare de excelență în domeniile sănătate și biotehnologiiˮ, proiectul se derulează în parteneriat cu UMF „Carol Davilaˮ București și UMF „Vasile Goldișˮ Arad și are o valoare de 12.853.000 lei fonduri nerambursabile.

Un nou proiect, „Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetarea avansată în medicina celulară şi moleculară – CAMED”, în valoare totală de 43,221 milioane de lei, din care 35 milioane finanţare nerambursabilă, se află în curs de derulare şi este menit să optimizeze activitatea institutului. Proiectul este finanţat din fonduri structurale prin programul POS-CCE.

Înfiinţat în urmă cu 127 de ani, INCD „Victor Babeş” este în acest moment cel mai titrat institut de cercetare din România, cu tradiţie în cercetarea de vârf atât în ţară cât şi în străinătate.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se pensionează la 53 de ani, în plin scandal legat de pensiile speciale
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor