Descoperire REVOLUŢIONARĂ a unui ROMÂN. Cum se numeşte celula care REGENEREAZĂ ficatul şi VINDECĂ inima

Academicianul Laurenţiu M. Popescu, director general al INCD "Victor Babeş", a făcut o descoperire revoluţionară în medicină. Cercetătorul român a depistat existenţa în organismul uman a telocitelor, celule care au rol în regenerarea ficatului şi în vindecarea muşchiului inimii după un infarct.

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 12:44
Descoperire REVOLUŢIONARĂ a unui ROMÂN. Cum se numeşte celula care REGENEREAZĂ ficatul şi VINDECĂ inima

Laurenţiu Popescu a explicat că telocitele ajută la regenerarea ficatului şi la vindecarea muşchiului cardiac prin crearea de noi mici vase de sânge, capilare. Cercetătorul a explicat că aceste celule se regăsesc în ficatul uman, singurul organ care se regenerează cu adevărat.

„Am demonstrat că telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge, capilare. Mai mult, au fost găsite telocite şi în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru ‘industria’ de producere a valvelor cardiace artificiale. Există nişte cercetări recente care arată că în insuficienţa renală, rinichiul – dacă se injectează telocite – se regenerează mai repede„, a explicat academicianul Laurenţiu M. Popescu.

Citeşte şi DESCOPERIRE: Inima poate fi „refăcută” complet după un infarct

Potrivit acestuia, o altă noutate în cercetarea medicală a telocitelor este dată de scăderea sau chiar dispariţia acestora în cazul anumitor boli, printre care sclerodermia, scleroza multiplă (pulmonară, cardiacă, hepatică) sau psoriazisul.

De asemenea, numărul telocitelor în inimă scade cu vârsta de patru sau cinci ori la adultul în vârstă faţă de copil.

Popescu a susţinut că cercetătorii români de la INCD ‘Victor Babeş’ împreună cu cercetătorii chinezi au făcut analiza a aproximativ 4.000 de proteine din telocite şi o analiză a genelor cromozomiale din telocite, rezultatele asupra cromozomilor de la 1 la 5, din cei 23 de cromozomi ai unei celule, fiind în curs de publicare.

Toate noile progrese privind telocitele au fost realizate de echipa de cercetători de la Institutul ‘Victor Babeş’ în cooperare cu cercetători de calibru din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania sau SUA. Cercetarea a primit sprijin din partea Ministerului Cercetării, care a modernizat şi dezvoltat infrastructura Institutului Victor Babe. „În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, acolo unde a fost prezentă şi echipa de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator’, a mai adăugat directorul general al INCD-Victor Babeş.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie ‘Victor Babeş’, din Bucureşti este primul român distins cu prestigiosul premiu ‘Magnolia Alba’ acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai. Această înaltă distincţie a fost primită după ce Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat ‘Medalia de Aur 2012’, distincţie considerată de vârfurile medicinei internaţionale premiul Nobel pentru cardiologie.