Insula Şerpilor, sursă de legende pentru pasionaţii de mistere. Imagini inedite

Insula Șerpilor, anexată de sovietici după cel de-al doilea război mondial, a reprezentat pentru mulți ani un impediment pentru România în lupta pentru resursele naturale din Marea Neagră. Țara noastră a obținut câștig de cauză și acces la importante rezerve de hidrocarburi după decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Totodată insula este și o sursă de legende pentru pasionații de mistere.

29 sept. 2018, 13:38
Insula Şerpilor, sursă de legende pentru pasionaţii de mistere. Imagini inedite

Insula Șerpilor a reprezentat în ultimii ani o miză importantă pentru România. Nu datorită terenului ci platoului continental pe care se află și unde se află rezerve confirmate de hidrocarburi. Fost teritoriu românescu, ocupat de soviectici, insula a fost obiectul unui proces la Curtea Internațională de justiție de la Haga între România și Ucraina pentru delimitarea platformei continentale care aparține fiecărei părți, informează România TV.

Reprezentanții părții române au reușit să-i convingă pe judecători că insula nu poate fi locuită și că nu trebuie să reprezinte un reper în delimitare, astfel că România a avut câștig de cauză. Resursele naturale pe care România le-a câștigat în urma procesului și pe care încă nu le-a exploatat pot pune țara noastră pe un loc important în piața energetică, la concurență cu Rusia.

Insula care se întinde pe 17 hectare și-a primit numele încă din antichitate de la șerpii care o locuiau. Insula este formată din gresii dure și nu are izvoare de apă dulce, ceea ce o face imposibil de locuit, scrie adevărul. Se spune că aici ar fi fost un templu închinat lui Ahile și unul lui Appolo, dar săpăturile arheologice nu au avut rezultate.

Insula prezintă un foarte mare interes și pentru pasionații de fenomene paranormale. Despre împrejurimile insulei se spune că ar fi un Triunghi al Bermudelor. Una dintre legende vorbește despre cinci bombardiere americane care ar fi dispărut în zonă în 1945. În același loc, în 1990 a dispărut un avion de mici dimensiuni grecesc, iar în 2008 mai mulți militari ucraineni au murit după ce elicopterul lor s-a prăbușit.

Insula Șerpilor a făcut parte din teritoriul României până în anul 1947, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost bază militară. A fost ocupată în 1944 de sovietici care și-au instalat aici o unitate de supraveghere maritimă și aeriană, apoi, la scurt timp a fost transformată într-un complex militar. În prezent, insula face parte în din regiunea Odessa a Ucrainei.