Întâlnire Antonescu-Ponta, la Guvern

Preşedintele interimar Crin Antonescu a fost vineri, la Palatul Victoria, unde a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 11:01
Întâlnire Antonescu-Ponta, la Guvern

Preşedintele interimar a venit la sediul Guvernului după videoconferinţa pe tema referendumului organizată de Guvern.

La videoconferinţă, premierul a declarat că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară.

„Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi pastrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România”, a spus Ponta.

Premierul a spus că judecătorii Curţii Constituţionale vor decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum, dacă aceştia vor fi scoşi de pe listele electorale din România, Guvernul având obligaţia să indice numărul exact al românilor care locuiesc în ţară

El a arătat totodată că trebuie rezolvată şi problema unor cetăţeni decedaţi care figurează încă pe liste electorale, precum şi situaţia persoanelor care nu mai au drept de vot ca urmare a unei condamnări penale definitive şi irevocabile sau a unei afecţiuni care împiedică exercitarea normală a dreptului de vot.

Un alt caz prezentat de şeful Guvernului ca trebuind clarificat este cel al cetăţenilor români care au renunţat la cetăţenia română şi nu au astfel dreptul de a vota.

Ponta a cerut autorităţilor locale să prezinte şi alte astfel de cazuri dacă sunt identificate.