Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Interne, la București. Așteptări moderate pentru Schengen

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, vine miercuri într-o vizită oficială la București, pentru a discuta cu ministrul român de Interne, Lucian Bode, pe tema Schengen și a securității transfrontaliere.

25 apr. 2023, 18:59
Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Interne, la București. Așteptări moderate pentru Schengen

Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Intrene, la București. Cei doi miniștri de Interne se vor întâlni miercuri pentru a patra oară în acest an, semn că relațiile diplomatice dintre România și Austria s-au dezghețat, după veto-ul impus de Viena în 2022, împotriva aderării țării noastre în spațiul Schengen.

Citește și Bode intervine în scandalul dintre Rareş Bogdan şi Aurescu: „O astfel de discuţie în spaţiul public nu face bine nici actorilor, nici PNL”

Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Intrene, la București

Presa austriacă a transmis marți că înaintea vizitei la București, ministrul Gerhard Karner s-a întâlnit cu ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, şi a avut o convorbire telefonică video cu omologul său român. Dezghețul dialogului româno-austriac vine după încheierea perioadei de campanie electorală și alegeri în Austria.

Așa cum au anticipat oficialii de la București, tema migrației ilegale, care a pus în umbră orice argument tehnic și logic al României pe tema securității transfrontaliere, lasă astăzi loc dialogului funcțional dintre cele două state.

Cu toate acestea, așteptările rămân moderate, iar vizita la București nu va include fixarea unei date anume pentru anul 2023.

Gerhard Karner a precizat înaintea vizitei că „România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens.”

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu omologul său spaniol în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre necesitatea aderării la Schengen a ţării noastre. Ministrul Bode a evidenţiat faptul că România „este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen” și i-a transmis omologului să disponibilitatea de „a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an„.

„Am avut deosebita plăcere să primesc astăzi vizita omologului meu, Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de interne din Spania. Domnia sa este un adevărat prieten al României, iar relația bilaterală dintre România și Spania este una specială și se bazează pe un Parteneriat Strategic foarte puternic. Mă bucur că această vizită la București a omologului meu a avut loc în anul care marchează 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic.

În domeniul afacerilor interne, țările noastre au abordări convergente și de aceea este important să consolidăm coordonarea la cel mai înalt nivel. Împărtășim aceeași viziune cu privire la importanța combaterii criminalității sub toate aspectele ei și suntem pe deplin implicați în îndeplinirea acestui deziderat.

Spania are o sarcină complexă în față, în calitate de viitoare președinție a Consiliului Uniunii Europene, începând cu luna iunie, iar România are un obiectiv de importanță majoră de îndeplinit cât mai curând – dobândirea statutului de stat membru Schengen.

Cu privire la acest subiect, am subliniat în cadrul discuțiilor avute că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen și i-am transmis omologului meu disponibilitatea României de a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an.

Doresc să-i mulțumesc omologului meu pentru vizita în România și să apreciez în mod deosebit discuțiile pe care le-am avut. Pot să afirm, fără să greșesc, că această vizită a deschis un nou capitol în relațiile noastre bilaterale„, a scris ministrul Lucian Bode pe Facebook după întâlnirea cu ministrul de Interne spaniol.

Citește și Premierul Ciucă refuză să se pronunţe în cazul plagiatului lui Bode: „Există justiţie. Lăsăm să se desfăşoare procesele”