Întâlnire de rang înalt între Joe Biden și Volodimir Zelenski, la Casa Albă. Ce au discutat liderii lumii în cea de-a 576 zi de război în Ucraina

Joe Biden și Volodimir Zelenski au avut o întâlnire la Casa Albă, unde le-au avut alături și pe soțiile lor. Cei doi lideri au vorbit despre soarta războiului din Ucraina în cea de-a 576-a zi de conflict armat.

22 sept. 2023, 09:00
Întâlnire de rang înalt între Joe Biden și Volodimir Zelenski, la Casa Albă. Ce au discutat liderii lumii în cea de-a 576 zi de război în Ucraina
Întâlnire de rang înalt între Joe Biden și Volodimir Zelenski, la Casa Albă. Ce au discutat liderii lumii în cea de-a 576 zi de război în Ucraina

Joe Biden l-a întâmpinat pe Volodimir Zelenski și pe soția lui, Olena Zelenski, alături de soția lui, Jill Biden, vindecată recent de Covid-19. Cei doi lideri au discutat despre o nouă rundă de ajutor militar venit din partea SUA.

Citește și: Ucraina își ia adio de la armele primite din Polonia. Care este motivul pentru care Varșovia a luat această decizie. Tensiunile sunt fără precedent

Joe Biden și Volodimir Zelenski, discuții importante la Casa Albă

După ce miercuri a căutat sprijin internaţional la Naţiunile Unite, Volodimir Zelenski a venit joi la Washington într-o vizită fulgerătoare unde s-a întâlnit cu liderii militari la Pentagon, o vizită la Capitoliul SUA, apoi cu președintele Joe Biden la Casa Albă. Seara, liderul ucrainean a ținut un discurs la muzeul Arhivelor Naţionale. Joi, la Washington, Zelenski a încercat să consolideze sprijinul oferit de Statele Unite ale Americii pentru ţara sa, însă republicanii au privit cu scepticism noile cereri ale liderului din Ucraina. Astfel, președintele nu a reuşit să convingă administraţia Biden să includă în noul pachet de asistenţă militară anunţat, în valoare de 325 de milioane de dolari, şi mult doritul sistem de rachete cu rază mai lungă de acţiune ATACMS, potrivit news.ro.

Preşedintele ucrainean şi soţia sa, Olena Zelenska, au fost întâmpinaţi la Casa Albă de Joe şi Jill Biden cu covor roşu, drapele şi soldaţi în ţinută de gală. Cei doi şefi de stat s-au deplasat apoi în Biroul Oval, unde preşedintele american a promis că se va asigura că „lumea va fi alături de Ucraina”, mesaj transmis în ziua 576 de conflict armat.

Întrebat de un jurnalist cât de importantă este vizita sa, Volodimir Zelenski a răspuns că „foarte importantă”, subliind că şi-a început ziua în mulţumindu-le legiuitorilor şi poporului american pentru sprijinul lor „mare, imens” oferit țării sale greu încercate.

Chiar dacă Volodimir Zelenski nu a reuşit să-l convingă pe Joe Biden să-i livreze rachetele tactice cu rază mai lungă de acţiune pe care insistă – sistemul ATACMS, Joe Biden a lăudat curajul poporului ucrainean în momentul în care l-a primit pe liderul de la Kiev în Biroul Oval, iar ulterior Departamentul de Stat a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 325 de milioane de dolari. Sistemul ATACMS nu figurează, însă, pe lista de echipamente, potrivit presei americane.

Casa Albă anunţase deja că Statele Unite vor livra Ucrainei mijloace de apărare aeriană „semnificative”, dar preşedintele Biden „a decis că nu va furniza (rachete) ATACMS”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al executivului american, Jake Sullivan, într-o conferinţă de presă. Totuși, această posibilitate nu este exclusă în viitor, a mai adăugat acesta.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat ulterior acordarea unei noi asistenţe de securitate în valoare de 128 de milioane de dolari pentru Ucraina, precum şi 197 de milioane de dolari pentru arme şi echipamente. Nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare totală de 325 de milioane de dolari, include sisteme de apărare antiaeriană şi o a doua tranşă de muniţie cu dispersie ce poate fi trasă de tunurile Howitzer de 155 de milimetri.

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina apreciază foarte mult asistenţa americană „pentru a combate teroarea rusă” şi a spus că va discuta cu preşedintele Joe Biden despre nevoile de apărare ale ţării sale, punând un accent deosebit pe apărarea aeriană. ”Astăzi mă aflu la Washington pentru a ne întări capacitatea de a ne apăra copiii ucraineni, familiile noastre, casele noastre, libertatea şi democraţia în lume”, a adăugat el.

Citește și: Joe Biden face apel la solidaritate din partea statelor ONU: „Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor?”