Întâlniri importante la Bruxelles. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: „Am susținut propunerea României de a înființa un Fond Cultural European dedicat patrimoniului”

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a participat la Consiliul EYSC (educație, tineret, sport, cultură), la segmentul cultură și audiovizual.

17 mai 2023, 09:18

Ministrul Culturii a avut o întâlnire cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, cu care a discutat despre poziția României privind Media Freedom Act, necesitatea de a asigura toate garanțiile pentru o presă liberă și pentru protecția jurnaliștilor și a surselor lor.

Citește și Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, întâlnire cu prim-ministrul coreean la aniversarea a 15 ani de parteneriat strategic între România şi Republica Coreea

„Luni și marți, 15 și 16.05, am participat la Bruxelles la Consiliul EYSC (educație, tineret, sport, cultură) la segmentul cultură și audiovizual.

Prima întâlnire, în seara zilei de 15.05, a fost cu vice președinta Comisiei Europene, D-na Vera Jourova. Am discutat în detaliu poziția României vis-a-vis de Media Freedom Act, necesitatea de a asigura toate garanțiile pentru o presă liberă și pentru protecția jurnaliștilor și a surselor lor, fără intervenții în independența media și lăsând la decizia statelor politicile privind industria presei. Un alt aspect a fost insistența noastră ca nou creatul Board să aibă un statul fundamental independent, singura relație cu Comisia Europeană fiind aceea de a transmite informări privind activitatea sa.

În cadrul ședinței Consiliului am avut două intervenții:

– În prima, legată de Media Freedom Act, am reiterat cele discutate cu D-na Vicepreședintă Jourova și am avut bucuria să constat, în pozițiile celorlalți miniștri, susținerea punctelor de vedere ale României

– În a doua intervenție am susținut propunerea României de a înființa un Fond Cultural European dedicat patrimoniului, propunere ce a întrunit susținerea majorității colegilor miniștri ai culturii din UE. Urmează pași concreți pentru ca această idee sa devină lege la nivel european.

În marja Consiliului am avut discuții cu miniștrii culturii din Germania, Franța, Polonia, Croația, Slovenia, Suedia, Bulgaria (am profitat de ocazie să întreb despre situația celebrului tablou al lui Jackson Pollock, ancheta este încă derulare, o expertiză urmând a fi făcută în perioada următoare).

Pentru că urmează președinția Spaniei a Consiliului UE, am avut o întâlnire bilaterală cu Dl. Miguel Iceta, ministrul spaniol al culturii, privind prioritățile Spaniei în domeniul culturii dar și legat de susținerea din partea domniei sale a propunerii României privind înființarea Fondului Cultural European.

A fost un Consiliu de succes, in zona culturală Romania fiind o voce care contează în Europa.

Profit de acest prilej pentru a mulțumi colegilor miniștri ai culturii, dar și reprezentanței României la CE pentru profesionalismul echipei”, a declarat senatorul PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, pe Facebook.

Citește și Lucian Romașcanu, despre întâlnirea cu românii din SUA: ”400 de copii învață la Chicago să nu uite România”