Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, întâlnire cu prim-ministrul coreean la aniversarea a 15 ani de parteneriat strategic între România şi Republica Coreea

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a efectuat o vizită în Republica Coreea, alături de o delegație a Operei Naționale București, în contextul celor 15 ani de parteneriat strategic România - Republica Coreea. Romaşcanu a avut o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Coreea, în cadrul căreia s-a pus în discuţie "dimensiunea culturală a parteneriatului strategic" dintre cele două ţări.

04 mai 2023, 21:34
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, întâlnire cu prim-ministrul coreean la aniversarea a 15 ani de parteneriat strategic între România şi Republica Coreea

Lucian Romaşcanu a detaliat, pe Facebook, întâlnirea pe care a avut-o cu oficialul coreean, întâlnire în care s-au adus în discuţie, printre altele, schimburile culturale dintre cele două ţări.

Ieri, 03.05.2023, am avut marea onoare de a fi primit de Excelența Sa, Dl. Han Duck-soo, prim-ministrul Republicii Coreea. Dimensiunea culturală a parteneriatului strategic cu Republica Coreea, parteneriat care anul acesta aniversează 15 ani, a fost principalul subiect al discuțiilor.

Schimburile culturale reprezintă prima punte care se construiește între două națiuni, poate cea mai importantă, cea care creează premisele succesului aproprierii pe toate celelalte planuri„, a scris ministrul Culturii pe reţelele sociale.

Oficialul român a reiterat invitaţia pentru premierul coreean de a vizita România.

L-am asigurat pe Excelența Sa de toată deschiderea României pentru a primi mesagerii culturii coreene și pentru a oferi, în schimb, produse culturale care să aibă ecou în Țara Dimineților Liniștite. Îi mulțumesc și pe această cale pentru onoarea de a-mi fi acordat această întâlnire și îl așteptăm cu bucurie în România, peste o săptămână„, a conchis ministrul Lucian Romaşcanu.

Unul dintre obiectivele acestei deplasări a fost acela de a reîntări relațiile culturale bilaterale dintre cele două țări, prima dintre întâlniri fiind cu directorul artistic al Korea National Opera (KNO), domnul Choi Sang-Ho, și vizionarea celei mai recente premiere a KNO, Macbeth de G. Verdi, la Seoul Arts Center, în urma discuțiilor deschizându-se posibile schimburi de soliști și chiar de spectacole.

Programul a continuat cu o deplasare la Daegu, gazda celui mai important festival de operă din Asia, cu o istorie de peste două decenii, Daegu Opera Festival. Aici a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Daegu Opera House și ai Daegu Metropolitan City, printre aceștia numărându-se Kwon Hyun-Joo, Director of Culture, Sports and Tourism Bureau, Daegu Metropolitan City, Chin Ki-hoon, Ambassador for international relations, Daegu Metropolitan City, Jeong Gap-Kyun, Director, Daegu Opera House, Kim Soo-Jung, Chief of Performing Art Division, Daegu Opera House, Kim Min-Jung, Team Manager of Education Business Team, Daegu Opera House, Jung Won-Chul, Team Manager of Performance Planning Team, Daegu Opera House și Kim Chang-Yoon, Chairman of the Korea-Romania International Exchange Association.

După un tur al Daegu Opera House Theatre, s-a semnat un protocol de colaborare între Opera Națională București și Daegu Opera House. Discuțiile dintre cele două instituții au avut în vedere, printre altele, invitarea spectacolelor pe care fiecare teatru le are în repertoriu la Bucharest Opera Festival, respectiv Daegu Opera Festival.

O a treia întâlnire a avut loc în orașul Busan, unde se construiește Busan Opera House, care va fi inaugurată în 2026. Delegația României a vizitat șantierul unde este deja ridicată construcția viitoarei opere, care se dorește a fi una dintre cele mai moderne din lume. Cu această ocazie, a fost reiterată intenția ONB de a reprezenta cultural România în continuare la expozițiile mondiale așa cum a făcut-o și până acum, în contextul candidaturii orașului Busan la titlul de Gazdă a Expozitiei Mondiale din 2030, pentru care concurează cu Riad și Roma.

Din delegația gazdă au făcut parte Shin Jae Hyeon, Ambassador for international relations, Kim Ki Hwan, Director of Culture and Sports Bureau, Hong Kyung Ae, Director of Cultural Infrastructure Planning Division, Lee Dong Kyu, Director of Foreign Cooperation Division, Lee Song Hee, Team Manager of Performance Planning Team, Cultural Infrastructure Planning Division, Choi Jeong In, Officer of Performance Planning Team, Cultural Infrastructure Planning Division, Kwak Dong Hyun, Officer of Performance Planning Team, Cultural Infrastructure Planning Division, Jeon Si Hyeon, Officer of Performance Planning Team, Cultural Infrastructure Planning Division, Lee Byeong Seung, Honorary Consul of Romania, Jeon Ji Won, Secretary, Lee Jeong-Ah.