Inteligenţa artificială poate fi folosită la depistarea afecţiunilor oculare – Studiu

Tehnologia învăţării automate este utilizată pentru identificarea semnelor de boală oculară şi trimiterea la tratament a pacienţilor, în urma unui parteneriat format de cercetători de la mai multe centre de cercetări, între care DeepMind Health, parte a grupului Alphabet, transmite CNBC, preluat de News.ro.

RomaniaTV.net
15 aug. 2018, 06:21
Inteligenţa artificială poate fi folosită la depistarea afecţiunilor oculare – Studiu

Cercetătorii studiază dacă tehnologia inteligenţei artificiale poate ajuta medicii să îmbunătăţească îngrijirea acordată pacienţilor.

DeepMind, specializată în domeniul inteligenţei artificiale, a fost înfiinţată de Google în 2014, are sediul în Londra, iar în prezent face parte din grupul Alphabet.

În cadrul studiului care a început în 2016, au fost analizate mii de scanări oculare vechi, depersonalizate. Sistemul de inteligenţă artificială a fost capabil să recomande decizia de trimitere corectă pentru peste 50 de afecţiuni oculare, cu o acurateţe de 94%, a anunţat Moorfields Eye Hospital.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate pr site-ul Nature Medicine.

Potrivit Moorfields, 285 de milioane de oameni la nivel mondial trăiesc cu vederea diminuată, astfel încât potenţialul acestor cercetări ar putea fi semnificativ.

”Tehnologia de inteligenţă artificială pe care o dezvoltăm are rolul să protejeze pacienţii care trebuie să fie consultaţi şi trataţi de urgenţă de către un medic sau un oftalmolog”, a declarat Pearse Keane, oftalmolog consultant la Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust.

Următorul pas al cercetătorilor ar urma să fie efectuarea unor studii clinice, pentru a vedea cum poate tehnologia să îmbunătăţească îngrijirea pacienţilor.

”Am înfiinţat DeepMind Health deoarece credem că inteligenţa artificială poate rezolva unele dintre cele  mai mari probleme de sănătate ale oamenilor, cum ar fi pierderea vederii care poate fi evitată şi care afectează milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat Mustafa Suleyman, co-fondator şi director pentru inteligenţă arrtificală aplicată la DeepMind.

Acesta a adăugat că aceste rezultate extraordinare ne pot duce cu un pas mai aproape de acest obiectiv şi ar putea, în timp, să transforme diagnosticul, tratamentul şi managementul pacienţilor cu afecţiuni care le pun în pericol vederea, nu doar la Moorfields ci în toată lumea.