Interceptări ale unor apeluri telefonice arată ce cred soldaţii ruşi despre războiul din Ucraina: „Putin e un prost. Am primit ordin să omorâm toţi civilii”

Mii de apeluri telefonice efectuate de soldații ruși în Ucraina au fost interceptate de armata ucraineană. Apelurile, publicate de New York Times, arată haosul și disperarea trupelor ruse care încercau să cucerească rapid capitala Ucrainei, în invazia eșuată a lui Vladimir Putin.

29 sept. 2022, 12:51
Interceptări ale unor apeluri telefonice arată ce cred soldaţii ruşi despre războiul din Ucraina: „Putin e un prost. Am primit ordin să omorâm toţi civilii”

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a descris atacul eșuat asupra Kievului nu ca pe un efort de a prelua capitala Ucrainei, ci ca pe o încercare de destabilizare a trupelor ucrainene.

În urma unei investigații despre atrocitățile comise în timpul campaniei Rusiei de preluare a Kievului, reporterii de la New York Times au obținut exclusiv peste 4.000 de înregistrări ale convorbirilor telefonice ale soldaților ruși interceptate în apropiere de Bucea.

22 de telefoane au fost împărțite între zeci de soldați care s-au identificat ca fiind membri ai mai multor unități militare și au fost folosite pentru a suna la sute de numere de telefon în Rusia în luna martie.

Citeşte şi: Politico, avertisment dur pentru omenire: Dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina, oficialii americani se tem că nu îl vor detecta la timp

În unele cazuri, soldații și-au spus numele sau au oferit alte detalii personale, inclusiv numele comandanților lor sau numărul unității.

Evgheni: Suntem pozitionaţi în oraşul Bucea.

Serghei: Pierdem acest război. Ni s-a dat ordin să-i ucidem pe toți cei pe care îi vedem.

Andrei: Jumătate din regimentul nostru a dispărut.

Vlad: Când vin acasă, renunț. La naiba cu armata.

Aleksandr: Putin este un prost. Vrea să ia Kievul. Dar nu avem cum să facem asta.

Soldații se plâng de gafe strategice și de o penurie îngrozitoare de provizii, armament și echipament de bază, cum ar fi dispozitive de vedere pe timp de noapte și veste antiglonț. Ei mărturisesc că au capturat și ucis civili și recunosc deschis că au jefuit case și magazine ucrainene, potrivit Spotmedia. Mulți spun că vor să-și rezilieze contractele militare și resping propaganda difuzată de presa rusă, cu realitățile dure ale războiului din jurul lor.

La două săptămâni de la invazie, soldații par să realizeze că Kievul nu este la îndemâna lor. După ce forțele ucrainene au organizat ambuscade și au întrerupt calea cheie de acces către capitală, soldații ruși le spun rudelor că strategia militară eșuează. Ei își exprimă surprinderea față de forțele „profesioniste” ucrainene, iar un soldat pe nume Evgheni spune răspicat: „Pierdem”.

Citeşte şi: Chinul ruşilor care fug de război trecând graniţa în Georgia: „Se percepe un tarif uriaş. Orice situaţie este mai bună decât să stai în Rusia”