Politico, avertisment dur pentru omenire: Dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina, oficialii americani se tem că nu îl vor detecta la timp

Conform estimărilor publice, Rusia are peste 1.900 de focoase nucleare tactice, denumite și arme nucleare non-strategice.

29 sept. 2022, 11:49
Politico, avertisment dur pentru omenire: Dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina, oficialii americani se tem că nu îl vor detecta la timp

Serviciile de informații ale Statelor Unite și cele ale statelor aliate și-au intensificat eforturile de a detecta mișcările și comunicațiile armatei ruse care ar putea semnala că Vladimir Putin a dat ordinul unui atac nuclear în Ucraina, potrivit mai multor foști și actuali oficiali americani, scrie Politico. Aceștia au avertizat, însă, că indiciile care arată că imprevizibilul lider de la Kremlin a decis să lanseze cele mai de temut arme ale armatei sale ar putea apărea prea târziu pentru a fi detectate de SUA înainte ca atacul să aibă loc.

Chinul ruşilor care fug de război trecând graniţa în Georgia: „Se percepe un tarif uriaş. Orice situaţie este mai bună decât să stai în Rusia”

Cea mai mare parte a aviației ruse, cât și lansatoarele de rachete convenționale ale armatei ruse, pot să fie înarmate cu arme nucleare tactice. Aceste arme sunt proiectate pentru a fi folosite pe câmpul de luptă cu mult mai multă precizie decât varianta lor strategică, precum rachetele balistice intercontinentale, care sunt ușor de detectat atunci când unitățile care le folosesc sunt puse în alertă maximă sau când participă la exerciții.

Asta înseamnă că dacă Putin sau comandanții săi nu doresc ca lumea să știe dinainte ce plănuiesc să facă, SUA s-ar putea să nu își dea seama când Rusia a înlocuit muniția convențională cu bombele atomice.

„Ordinul nuclear”: SUA monitorizează mișcările trupelor ruse „cu mult mai multă atenție”

„Privim cu mult mai multă atenție”, a spus un oficial al guvernului american care are acces la informații secrete despre forțele nucleare și strategia Moscovei și care, precum celelalte persoane intervievate de Politico, nu a fost autorizat să vorbească despre acest subiect.

Cele mai recente eforturi ale americanilor de a monitoriza acțiunile armatei ruse includ folosirea de noi resurse ale serviciilor de informații din SUA și din statele aliate – în aer, spațiu și în spațiul cibernetic – cât și utilizarea mai frecventă a imaginilor obținute de sateliții comerciali pentru a analiza mișcările trupelor ruse de pe câmpul de luptă care ar putea fi pregătite să primească „ordinul nuclear”.

Un alt punct de interes din afara Ucrainei este exclava rusească Kaliningrad, un teritoriu înconjurat din trei direcții de Polonia și Lituania, unde Kremlinul a instalat sisteme de arme cu dublă utilizare și rachete hipersonice.

În ultima săptămână, site-urile care monitorizează traficul aerian au arătat mai multe avioane de recunoaștere RC-135 Rivet Joint ale forțelor aeriene americane care survolau în jurul orașului și colectau informații în mod ostentativ.

Rusia și-a extins capacitatea de stocare a rachetelor nucleare în Kaliningrad, ceea ce a sporit temerile că Putin se pregătește să își mărească rezervele de arme nucleare în regiune.

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Atacul dronelor de la Kiev vs bombe cu dispersie din partea Rusiei VIDEO
Putin a lansat numeroase amenințări, mai mult sau mai puțin mascate, de când a declanșat invazia Ucrainei prin care preciza că ar putea să folosească arme nucleare sau chimice pentru a schimba soarta războiului sau dacă Rusia este amenințată.

Aceste amenințări au devenit și mai dure săptămâna trecută când Putin a spus că este pregătit să „folosească toate capacitățile disponibile [Rusiei]”, inclusiv „diverse arme de distrugere”. „Nu blufez”, a spus atunci Putin.

SUA au răspuns că vor fi „consecințe catastrofale pentru Rusia” dacă Putin, în încercarea disperată de a prelua din nou inițiativa în invazia pe care a declanșat-o în Ucraina sau pentru a forța comunitatea internațională să îi îndeplinească cerințele, folosește armele nucleare în Ucraina, dar nu au specificat ce presupun aceste consecințe.

Conform estimărilor publice, Rusia are peste 1.900 de focoase nucleare tactice, denumite și arme nucleare non-strategice. „Acestea cuprind tot – de la rachete de croazieră la torpile nucleare, bombe neghidate și rachete balistice cu rază medie de acțiune”, a spus oficialul. Agențiile de spionaj, potrivit oficialului, sunt încrezătoare că Rusia nu va risca să declanșeze un război nuclear total în urma lansării unui atac uriaș asupra Ucrianei sau a țărilor NATO.

„Nu vor folosit niciodată armele nucleare strategice”, a spus oficialul guvernamental. „Nu vor lansa niciodată o rachetă balistică intercontinentală și nu vor înarma un bombardier cu focoase de nivelul megatonelor. Ceea ce vor face este că vor folosi arme cu rază mică de acțiune. Au focoase pe care noi le numim ‘mini-bombe nucleare’, care au zeci sau sute de tone de explozibil.”

Mini-bombele nucleare sunt totuși niște arme devastatoare cu care „te poți concentra asupra unor ținte tactice foarte mici” și care nu produc foarte multă radiație.

„Pentru aceste arme nucleare mai mici, probabil că nu vom știi” înainte ca Rusia să le folosească, a avertizat unul dintre oficialii citați de Politico.