Interceptări în dosarul plutonierului care cerea şpagă. Cum negocia angajarea soldaţilor

Detalii ies la iveală în cazul plutonierului care primea șpagă pentru a angaja soldați. În rechizitoriul procurorilor apar interceptări în care subofițerul își aranja afacerile cu cei pe care urma să îi ajute să treacă de probe.

05 ian. 2017, 09:09
Interceptări în dosarul plutonierului care cerea şpagă. Cum negocia angajarea soldaţilor

Plutonierul adjunct Marius Smadici din cadrul Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare (UM 02541) Câmpulung Moldovenesc (Suceava) a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru 12 infracţiuni de trafic de influenţă. El cerea sume cuprinse între 500 de euro și 2.000 de euro pentru a-i ajuta pe candidați să treacă de probele psihologice, potrivit România TV.

Mesaje între subofițerul Marius Smadici şi un complice, potrivit rechizitoriului DNA:
Marius Smadici: „Băieţii au miercuri probele. Când să vină?”
Complice: „Să pregătească băieţii caşu’ (banii – n.r) pe mâine?
Complice: „Mâine îmi aduce băiatu’ caşu’. Te sun să stăm la o cafea”.”

După ce a fost pus sub acuzare, Marius Smadici a recunoscut toate acuzaţiile aduse de procurorii DNA și a povestit cum finul său i-a găsit patru „clienţi” pentru care preţul era fix, 1.000 de euro. Pentru cunoscuți, plutonierul făcea și reducere. Unui coleg i-a cerut 500 de euro pentru a o ajuta pe fiica sa, însă, acesta s-a plâns unui sublocotenent că suma este prea mare.

După un timp, plutonierul a încercat să nu mai vorbească despre afaceri la telefon, de teama interceptărilor. Mai mult, i-a învățat pe tineri să spună că banii pe care îi dădeau şpagă erau un împrumut.

Marius Smadici: „A fost unu’ de la Neamţ, de la DNA, nu ştiu ce-aţi făcut voi pe acolo… Nu-i vorba de tine, era vorba de un băiat din Neamţ la C… la CMJ (Centrul Militar Judeţean – n.r.), înţelegi? Şi era să mă …[cuvânt obscen]…pentru 200… era să mă salte. Noroc că m-a sunat cineva …Că nepotă-miu ăsta de la Neamţ o luat… Bine, nu mi-a dat mie nimica el …Ai grijă!„, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii DNA cer magistraţilor care judecă acest caz anularea concursului de angajare susţinut de şase persoane suspecte că ar fi dat mită pentru a obţine locul în armată.

CITEŞTE ŞI: Poliţist trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a primit mită pentru a modifica alcoolemia unui şofer în dosar