Reguli noi pentru proprietarii de locuințe! Cei care au apartamentele goale vor fi obligați să le închirieze pe termen lung

Proprietarii de locuințe din Portugalia vor fi obligați să le închirieze pe termen lung. Guvernul de la Lisabona vrea să îi oblige pe cei care au casele sau apartamentele goale să le pună la dispoziția chiriașilor.

21 feb. 2023, 13:51
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe! Cei care au apartamentele goale vor fi obligați să le închirieze pe termen lung

Reguli noi pentru proprietarii de locuințe! Această măsură face parte dintr-un pachet aprobat de Guvernul Portugaliei, la o reuniune a Cabinetului, care a avut loc săptămâna trecută, iar scopul ei este de a crește oferta de pe piața imobiliară.

Citește și Chiriile la apartamente se scumpesc înainte de începerea anului universitar. Unde pot găsi studenții locuințe la prețuri atractive

Reguli noi pentru proprietarii de locuințe!

Proiectul Guvernului de la Lisabona se numește „Mai multe locuinţe” și include printre alte măsuri limitarea majorării chiriilor.

Această măsură a fost deja contestată de proprietarii de locuinţe şi investitorii care susţin că obligarea oamenilor să îşi închirieze locuințele încalcă dreptul la proprietatea privată prevăzut în constituție.

Mai mult, Asociația dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari din Portugalia a calificat printr-un comunicat de presă, închirierea forţată drept un atac la adresa proprietăţii private.

În replică, Marina Goncalves, ministrul portughez al Locuinţei, a apărat iniţiativa despre care a spus că reprezintă o modalitate sigură prin care va fi redusă criză a spaţiilor de locuit, care a dus chiriile la valori record în Lisabona.

Noile propuneri privind locuințele au fost puse în dezbatere publică până la data de 16 martie, când Cabinetul va vota forma lor finală.

Cum pot obține românii finanțare pentru achiziționarea unei locuințe

Românii își pot achiziționa propria locuință în 2023, prin intermediul programului „Noua Casă”. Austriecii de la BCR au anunțat că din această săptămână, primesc cereri în vederea acordării finanțării pentru acest program.

În 2023, BCR oferă creditul „Noua Casă” cu o dobândă de 2% + IRCC (5,71%) și 0 costuri pentru analiza dosarului. Se percepe un avans de minimum 5% pentru locuințele de până la 70.000 de euro, echivalent lei, respectiv 15% pentru locuințe cu valoare cuprinsă între 70.001 și 140.000 de euro, echivalent lei.

Prin intermediul programului poate fi acordată suma de 119.000 de euro, iar termenul maxim de acordare este 30 de ani. Creditele Noua Casă BCR se acordă în limita plafonului disponibil alocat la începutul anului.

Exemplu de calcul Noua Casă BCR:

Credit: 270.000 RON

Perioadă: 30 ani

Dobândă: 7,71% (2% + IRCC), IRCC: 5,71%; este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) publicat în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru pe website-ul Băncii Naționale a României, la care se adaugă o marjă fixă de 2%. (IRCC = 5,71% valabil până la 31.03.2023)

Comision evaluare imobil: 470 lei, inclusiv TVA

Comision de gestiune FNGCIMM – 0,30% anual, calculat la valoarea garanţiei

Rata lunară: 1.927 lei (nu include comisionul de gestiune datorat FNGCIMM)

Valoare totală plătibilă: 702.159 lei

Dobândă anuală efectivă (DAE): 8,16 %.

BCR s-a alăturat programului „Prima Casă” din 2009. Ulterior, Guvernul României a adus modificări în acdrul programului, pe care l-a și redenumit în „Noua Casă”.

Citește și Noi reguli pentru poliţele RCA începând din 10 septembrie: Constatarea amiabilă se va putea face online. Ce se întâmplă cu preţurile asigurărilor