INTERESANT: Iată ce nu ştiai despre Facebook

Iată o serie de informaţii insolite despre reţeaua de socializare Facebook, care marţi sărbătoreşte zece ani de la lansare.

03 feb. 2014, 13:28
INTERESANT: Iată ce nu ştiai despre Facebook

Demografie

Facebook are 1,23 de miliarde de utilizatori activi pe lună, aproape cât populaţia Indiei, cea de-a doua cea mai populată ţară din lume după China. Dintre aceştia, 76,8% se conectează pe Facebook de pe un dispozitiv mobil, precum un smartphone, şi 61,5% se conectează la reţeaua de socializare în fiecare zi (sursa: Facebook).

În SUA, cea mai reprezentativă categorie de vârstă de utilizatori de pe Facebook (31,1%) este cea a persoanelor între 35 şi 54 de ani. Urmează persoanele cu vârsta de 25-34 de ani (24,4%), cele de 18-24 de ani (23,3%), peste 55 de ani (15,6%) şi cele cu vârsta între 13-17 ani (5,4%), potrivit unui studiu recent al agenţiei digitale iStrategyLabs. Conform aceluiaşi studiu, numărul adolescenţilor care au cont pe reţeaua de socializare Facebook a scăzut cu 3 milioane faţă de anul 2011, scrie Mediafax.

Geografie

Cei mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Facebook sunt din SUA (146,8 milioane la sfârşitul lui 2013). În acest clasament urmează utilizatorii din India (84,9 milioane), Brazilia (61,2 milioane) şi din Indonezia (60,5 milioane), potrivit societăţii de cercetare eMarketer. Potrivit altor estimări, Facebook ar avea 180 de milioane de utilizatori din SUA.

În 2013, reţeaua Facebook a fost utilizată de 46,6% din populaţia Americii de Nord, 35,7% din cea a Europei Occidentale, 29,9% din cea a Americii de Sud, 24,9% din cea a Europei Centrale şi de Est, 11% din cea a Orientului Mijlociu şi de 7,1% din cea a regiunii Asia-Pacific (conform aceluiaşi studiu al eMarketer).

Citeşte şi FACEBOOK pe mobil: Atenţie, aplicaţia are acum acces la TOATE MESAJELE din telefon!

Financiar

Facebook a înregistat în 2013 un profit net de 1,5 miliarde de dolari, la o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de dolari, banii provenind în special din sumele atrase din publicitate (potrivit informaţiilor furnizate de reţeaua de socializare).

Reţeaua de socializare şi-a adjudecat anul trecut 5,7% din piaţa mondială a publicităţii online. De asemenea, Facebook a atras 18,44% din piaţa de publicitate prin dispozitive mobile, la nivel mondial. În ambele cazuri, Facebook se situează pe poziţia a doua, după compania Google (sursa: eMarketer).

Pe de altă parte, Facebook avea 6.337 de angajaţi în decembrie. Potrivit mai multor studii, compania Facebook şi aplicaţiile conexe reţelei de socializare ar fi creat şi mai multe locuri de muncă.

Personalităţi şi distincţii

Cele mai populare pagini de pe reţeaua de socializare sunt cea a aplicaţiei mobile „Facebook for every phone” (381 de milioane de fani) şi compania Facebook însăşi (111 milioane de fani). Cântăreaţa Rihanna se situează pe locul al treilea în acest top al popularităţii pe Facebook (85 de milioane de fani), fiind urmată pe poziţia a patra de rapperul Eminem (81 de milioane) şi de cântăreaţa Shakira (80,7 milioane). (sursa: socialbakers.com).

Pe de altă parte, Facebook a creat numeroşi miliardari, începând cu directorul general şi cofondatorul Mark Zuckerberg şi cu ceilalţi cofondatori ai reţelei, Dustin Moskovitz şi Eduardo Saverin. Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, în vârstă de 29 de ani, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari.

Din acest club al miliardarilor face parte şi primul preşedinte al companiei Facebook, Sean Parker, dar şi directorul operaţional al reţelei de socializare, Sheryl Sandberg.

Pe de altă parte, filmul „Reţeaua de socializare/ The Social Network„, în regia lui David Fincher, despre originile controversate ale Facebook, a triumfat la ediţia din 2011 a galei Globurilor de Aur (câştigând trofeele pentru cel mai bun lungmetraj, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cea mai bună coloană sonoră), dar a fost marele perdant al Oscarurilor din acelaşi an.

Deşi fusese nominalizat la opt categorii la gala premiilor Academiei de film americane din 2011, „The Social Network” a primit doar trei trofee (pentru cel mai bun scenariu adaptat, pentru cel mai bun montaj şi pentru cea mai bună coloană sonoră).

Citeşte şi FACEBOOK, schimbări radicale în zece ani: 1,23 miliarde de oameni aşteaptă provocările