Internauții români cer demisia lui Eduard Novak, după ce ministrul Sportului a amplificat scandalul momentului: „Rușine!”

Poziția lui Eduard Novak față de scandalul intonării imnului „Ținutului Secuiesc" la meciul de hochei dintre România și Ungaria a amplificat tensiunile. Gafa ministrului UDMR al Sportului a provocat o mulțime de critici la adresa oficialului din guvern. 

10 mai 2022, 18:01
Internauții români cer demisia lui Eduard Novak, după ce ministrul Sportului a amplificat scandalul momentului: „Rușine!”

Românii profită de ocazie și-i cer demisia lui Eduard Novak după gafa din social media prin care politicianul a luat apărarea jucătorilor de hochei care au interpretat imnul „Ținutului Secuiesc”.

Iată o parte a comentariilor internauților români la postarea lui Eduard Novak:

„Aș vrea să ne spuneți ce s-ar fi întâmplat dacă echipa din Ungaria ar fi cântat imnul ‘Ținutului Secuiesc'” – B. I.

„Rușine, domnule ministru! Demisia dvs. este cea mai mare onoare! Ca ministru, 0. Ca sportiv, 10!” – A. M. A. M.

„Nu există imnul ‘Ținutului Secuiesc’ pentru că imnul este specific unei națiuni, iar acele trei județe, din fericire, slavă Domnului, nu formează o națiune” – C. I.

„Măcar prin prisma faptului că era o înfrângere, puțină tăcere nu strica. Imnul secuiesc poate fi cântat în pub, nicio problemă din partea mea, ca cetățean român” – S. M.

„Texte, domnule ministru! Nu ne insultați inteligența!” – C. G.

„Aceasta e poziția oficială a ministrului sportului românesc? Tot respectul pentru performanțele dumneavoastră în sport. Rușine însă, pentru poziția dvs. ca ministru al sportului în România, pentru că, prin toleranța pe care o manifestați vizavi de o mișcare neconstituțională, separatistă, extremistă, iredentistă, șovină și cel mai grav – antiromânească, ei bine, prin această toleranță, dumneavoastră dați gir acestei mișcări antiromânești, iar acest lucru este inadmisibil pentru cineva care ocupă o astfel de funcție într-o țară de sine stătătoare, recunoscută la nivel mondial, spre deosebire de acel așa-zis ‘ținut’ care e recunoscut doar de o mână de șovini, dintre care teroriștii Beke Istvan și Szocs Zoltan.

Rușine! Rușine! Demisia!” – P. A.

„Rușine… Acei jucători sunt liberi să se stabilească unde vor ei, dar, ei nu ar trebui sa mai faca parte din echipa nationala a României, Eduard Novak!” – M. S.

 

Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, reacție halucinantă

 

În urma scandalului, Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, a oferit o reacție halucinantă. El a explicat că altele sunt regulile la hochei, fără a remarca faptul că totuși, jucătorii României au intonat un alt imn decât cel al steagului sub care evoluează.

„Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial.

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă.

După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a notat Novak pe Facebook.

La meciul de hochei dintre România și Ungaria a fost în galeria echipei lui Viktor Orban și ministrul Mediului din Guvernul Ciucă, Tanczos Barna, român de etnie maghiară.