Interpolul a emis un MANDAT de ARESTARE pe numele şefului MOL şi o ALERTĂ ROŞIE

Un mandat de arestare european şi o "alertă roşie" a Interpolului au fost emise pe numele lui Zolt Hernadi, directorul executiv şi preşedintele companiei petroliere ungare MOL, acuzat în Croaţia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader, a anunţat marţi poliţia de la Zagreb, potrivit agenţiei de presă HINA, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
01 oct. 2013, 18:50
Interpolul a emis un MANDAT de ARESTARE pe numele şefului MOL şi o ALERTĂ ROŞIE

Poliţia croată a declarat că a trimis o cerere oficială organizaţiei de cooperare poliţienească Interpol, cu sediul la Lyon, după ce a primit în ajun cererea de arestare a lui Hernadi, învinuit de autorităţile de la Zagreb că l-a mituit pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru a obţine controlul la compania petrolieră croată INA.

MOL a respins acuzaţiile aduse responsabilului său, în timp ce biroul Procurorului şef din Ungaria a declarat că Hernadi nu este vinovat, relatează MTI.

Potrivit cotidianului croat Jutarnji List, Ungaria nu este obligată să îl extrădeze pe Hernadi în Croaţia în cadrul unui mandat emis de Interpol, dar trebuie să îl aresteze pe acesta în baza unui mandat european. Poliţia ungară nu a primit un mandat european oficial, a declarat pentru MTI conducerea poliţiei din Ungaria, informează Agerpres.

Organizaţia de cooperare poliţienească a refuzat să comenteze informaţiile publicate de cotidianul croat, iar Hernadi nu apărea pe lista celor căutaţi, publicată pe siteul Interpol, marţi seara.

Un tribunal din Zagreb a cerut arestarea directorului general de la compania petrolieră ungară MOL, la propunerea departamentul anticorupţie, USKOK. În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată.

În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.