Într-un parc din Rusia limita radiaţiilor este de 150 mai mare decât cea normală. De vină este un tun sovietic

Un tun antiaerian din epoca sovietică, expus într-un parc public din oraşul rus Arhanghelsk, din nordul Rusiei, unde a devenit un punct de atracţie pentru copii, emite radiaţii de peste 150 de ori peste limitele de siguranţă, a descoperit un localnic, Dmitri Surin.

05 iul. 2017, 19:57
Într-un parc din Rusia limita radiaţiilor este de 150 mai mare decât cea normală. De vină este un tun sovietic

Surin a povestit că a decis „din pură curiozitate” să verifice punctele de interes din oraş cu un aparat portabil de măsurat radiaţiile.

El a constatat că tunul antiaerian expus în localitate de patru ani emite radiaţii de 150 de ori peste limita de siguranţă şi a sunat la Ministerul pentru Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

 „Echipa de intervenţie a ajuns într-o jumătate de oră. Tunul a fost mutat până la miezul nopţii”, a povestit el.

Bărbatul a scris ce s-a întâmplat pe reţeaua de socializare VKontakte, populară în Rusia, iar oamenii au reacţionat vehement.

„(Tunul – n.r.) se afla acolo de ani de zile, copiii se urcau constant pe el. Este îngrozitor”, a scris Pavel Ziukov pe reţea.

Surin crede că tunul a avut „piese radioactive pe care cineva a uitat să le scoată înainte de a expune arma”.

Primarul oraşului a declarat că tunul a fost achiziţionat de Ministerul Apărării în 2013 şi că acesta a trecut „toate verificările necesare”.

Arma a fost dusă la o bază a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din afara oraşului, unde este supus la noi verificări.