Intră UDMR la guvernare sau rămâne în opoziţie? Ce spun Victor Ponta şi Kelemen Hunor

Liderul PSD, Victor Ponta, nu exclude o posibilă guvernare cu UDMR. Ponta a declarat miercuri seara, după întâlnirea USL-UDMR de la Parlament, că nu s-a discutat despre cooptarea UDMR la guvernare, dar este posibil un astfel de scenariu, cum la fel de posibil este şi cel în care udemeriştii vor rămâne în opoziţie. Surse participante la discuţii au declarat în schimb pentru Mediafax că UDMR va fi cooptată la guvernare, urmând a se stabili nivelul de participare.

12 dec. 2012, 17:33
Intră UDMR la guvernare sau rămâne în opoziţie? Ce spun Victor Ponta şi Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat şi el că Uniunea are două variante de lucru: fie intră la guvernare alături de USL, fie va face opoziţie din Parlament. „Dacă vom intra la guvernare, susţinem Guvernul. Dacă nu intrăm la guvernare, mergem în opoziţie„, a declarat Kelemen.

Liderul UDMR a apreciat că declaraţiile lui Crin Antonescu referitoare la o colaborare cu reprezentanţii în Parlament ai minorităţii maghiare nu sunt de natură să provoace îngrijorări. „Declaraţiile lui Crin Antonescu sunt pentru mine liniştitoare, e un om deschis la dialog. Din declaraţiile sale, am înţeles că este deschis la orice discuţie”, a apreciat Kelemen.

El a arătat că discuţiile efective privind intrarea la guvernare a UDMR vor începe marţi după consultările de la Cotroceni.

Kelemen Hunor a mai spus că, din punctul său de vedere, Victor Ponta este singura variantă viabilă de premier care să fie desemnat de şeful statului, precizând că opinia sa nu ţine cont de situaţia în care formaţiunea maghiară va fi la putere sau în opoziţie.

Din punctul meu de vedere, există o singură variantă, indiferent dacă vom intra la guvernare sau nu, cei care au câştigat alegerile şi bineînţeles Victor Ponta. Asta nu are legătură cu situaţia ulterioară desemnării primului ministru„, a declarat preşedintele UDMR.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că numai după ce şeful statului va desemna un candidat la postul de prim-ministru, vor începe discuţiile cu UDMR pe tema coaliţiei de guvernământ. „Până atunci, orice discuţie este prematură”, a spus Ponta.

Întrebat care sunt şansele ca UDMR să devină unul dintre partidele de guvernământ, Ponta a răspuns: „Există şi posibilitatea să fie, există şi posibilitatea să nu fie.

Surse participante la discuţia dintre liderii USL şi UDMR au declarat în schimb pentru Mediafax că UDMR va fi cooptată la guvernare alături de USL, urmând a se stabili dacă Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat.

Conform surselor USL citate, nivelul participării UDMR la guvernare urmează să fie discutat.