Intrarea României în Schengen va suferi cel mai probabil o nouă amânare

Decizia de acceptare a României în spaţiul Schengen ar putea fi amânată din nou. Hotărârea a fost deja întârziată de mai multe ori şi ar trebui să fie luată în martie 2013. Dar surse diplomate citate de Gândul susţin că în Comisia Europeană s-au pregătit deja pârghiile pentru ca aderarea să nu aibă loc mai devreme de toamna anului viitor.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 06:25
Intrarea României în Schengen va suferi cel mai probabil o nouă amânare

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI, programat pe 6-7 decembrie la Bruxelles, a confirmat pentru Gândul Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

Pe agenda Consiliului JAI apare însă Raportul semestrial de funcţionare a spaţiului Schengen în ansamblu, după monitorizarea statelor între 1 martie şi 31 octombrie 2012.

Surse diplomatice au explicat pentru Gândul că în acest raport apare şi un paragraf în care sunt menţionate Bulgaria şi România. Acesta face trimitere la o serie de măsuri suplimentare convenite în martie cu Consiliul European, concluzia Comisiei Europene fiind că monitorizarea acestora va continua, fără a preciza o dată la care va înceta.

Această prevedere oferă un nou pretext statelor membre să blocheze intrarea României în Schengen.