Fenomenul bizar care dă lumea peste cap. A început inversarea polilor magnetici ai Pământului

Fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului a început într-un mod dramatic. Specialiștii din domeniul fizicii spun întreaga lume urmează să fie dată peste cap.

19 ian. 2024, 23:02
Fenomenul bizar care dă lumea peste cap. A început inversarea polilor magnetici ai Pământului

Întreaga omenire va fi dată peste cap! Celebrul fizician american Ofer Cohen, de la Universitatea Massachusetts din Statele Unite, a dezvăluit, în urmă cu câteva zile, că în prezent, se produce un fenomen neobișnuit care va schimba soarta omenirii.

Citește și A început fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului. Lumea va fi dată peste cap

Întreaga omenire va fi dată peste cap!

Este vorba despre deplasarea polilor magnetici ai Pământului, cu sute de kilometri față de acum două sute de ani.

Potrivit specialistului, această accelerare ar putea indica începutul unei inversări a câmpului magnetic al planetei noastre.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu pot să spună când se va produce acest fenomen.

Vreme de secole, oamenii de știință au studiat și urmărit mișcarea polilor magnetici care indică o schimbare în geometria globală a câmpului magnetic al Pământului.

Acest fenomen, spun specialiștii, poate indica chiar începutul unei inversări de câmp, mai excat o „întorsătură” între polii magnetici nord și sud.

Fizicianul american atrage atenția că o inversare a polilor magnetici ar putea avea un impact major asupra climei Pământului, dar și a tehnologiei noastre moderne.

Însă, aceste inversări nu au loc instantaneu și pot să apară pe parcursul a mii de ani. Ultima dată când polii magnetici ai Pământului s-au inversat a fost în urmă cu 780.000 de ani.

Planeta nu are întotdeauna doar un pol magnetic nord și unul sud. Există dovezi care sugerează că timp de sute sau chiar mii de ani în istoria Pământului, planeta a avut până la opt poli la un moment dat. Câmpul magnetic al Pământului este extrem de important deoarece ne protejează de radiațiile dăunătoare din spațiu.

NASA studiază zona din Atlanticul de Sud denumită Anomalia Atlanticului de Sud (SAA), deoarece oferă indicii cu privire la ceea ce se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământului în adâncul straturilor interioare ale Pământului. Această zonă se extinde la nord-vest și slăbește și mai mult.

Oamenii de știință lucrează la actualizarea Modelului Magnetic Mondial. Acessta este sistemul matematic care pune bazele navigației și localizării nordului magnetic, de la telefoane mobile la nave, la companii aeriene comerciale.

Câmpul magnetic al Pământulului este generat de convecția fierului topit din miezul Pământului, la aproximativ 2.900 de kilometri sub picioarele noastre. Acest lichid supraîncălzit generează curenți electrici, care la rândul lor produc câmpuri electromagnetice.

În timpul inversării polilor magnetici, polii de nord și de sud (a nu se confunda cu polii geografici) își schimbă locurile. În timp ce asta ar putea însemna o mare problemă, totuși inversările polilor magnetici sunt comune în istoria geologică a Pământului, conform NASA.

Înregistrările paleomagnetice ne spun că polii magnetici ai planetei noastre s-au inversat de 183 de ori în ultimii 83 de milioane de ani și de cel puțin câteva sute de ori în ultimii 160 de milioane de ani.

Efectul direct al inversării câmpurilor magnetice ale Pământului asupra omenirii ar putea fi ușor, dar nu și pentru tehnologie. Noi în prezent folosim sateliți pentru navigații, comunicații, monitorizarea mediului, prognoză meteo, televiziune etc.

Fără protecția unui câmp magnetic, acești sateliți ar putea fi serios perturbați de vântul solar sau de razele cosmice, care se ciocnesc de circuitele electronice ale acestora.

Citește și Ce este „flacăra eternă”, fenomenul unic în lume pe care nici oamenii de ştiinţă nu au reuşit să şi-l explice. Locul spectaculos în care apa nu reuşeşte să stingă focul