Inundaţii în ţară. În Vâlcea o casă s-a prăbuşit din cauza alunecărilor de teren. Ajutoare de la Guvern pentru zonele sinistrate

Inundaţiile fac prăpăd în ţară. Este alertă în Vâlcea după ce pâmântul a luat-o la vale, din cauza ploilor abundente din ultima perioadă. O casă s-a prăbusit, iar alte trei sunt în pericol. Şi în Galaţi mai multe străzi şi gospodării sunt inundate.

24 iun. 2021, 15:25
Inundaţii în ţară. În Vâlcea o casă s-a prăbuşit din cauza alunecărilor de teren. Ajutoare de la Guvern pentru zonele sinistrate
Inundaţiile fac prăpăd în ţară. În Vâlcea o casă s-a prăbuşit din cauza alunecărilor de teren

Inundaţii în ţară UPDATE . Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile afectate de inundaţii şi alte fenomene meteorologice periculoase în cursul anului 2021, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu. Din cauza ploilor din ultimele zile, în judeţul Vâlcea pământul a luat-o la vale. Oamenii din comuna Roşiile sunt disperaţi după ce o casă s-a prăbuşit iar alte trei sunt în pericol.

Inundaţii în ţară. Alertă în Vâlcea din cauza alunecărilor de teren

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea, patru persoane au fost evacuate din locuinţe, miercuri seara, în comuna Roşiile, în urma unei alunecări de teren. Mai multe echipaje de pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari intervin în zonă pentru a evacua animalele şi bunurile din gospodăriile puse în pericol de alunecarea de teren.

„În data de 23.06.2021, ora 19,54, în comuna Roşiile, sat Cherăşti, s-a produs o alunecare de teren care pune în pericol patru gospodării ale populaţiei, dintre care trei gospodării locuite şi una nelocuită. În cele trei gospodarii se aflau patru persoane adulte (trei locatari şi o persoană care se afla într-o gospodărie cu scopul de a ajuta la evacuare) care au fost evacuate de către autorităţile locale, acestea fiind în afara oricărui pericol”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

Potrivit acestuia, la locul evenimentului intervin: trei ofiţeri şi 23 de subofiţeri cu 6 autospeciale din cadrul ISU Vâlcea, trei agenţi de poliţie cu o autospecială de la IPJ Vâlcea, din partea IJJ Vâlcea – 2 autospeciale cu un ofiţer şi 14 subofiţeri. Intervin, de asemenea, şase membri ai CLSU Roşiile şi 10 membri ai SVSU Roşiile, cu două autoturisme.

Echipele de intervenţie au evacuat 10 animale şi 48 de păsări.

Potrivit şefului ISU Vâlcea, Dan Pascaru, alunecarea de teren se manifestă pe o distanţă de aproape 1,5 kilometri şi are un front la bază de aproximativ 500 de metri.

Citeşte şi Raed Arafat anunţă intervenţia jandarmilor la inundaţii după ce un bărbat a murit luat de viitură

Peste 30 de străzi şi 135 de gospodării, inundate în judeţul Galaţi

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Galaţi, miercuri seara, între orele 19.00 şi 20.40, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au fost primite peste 200 de apeluri prin sistemul unic 112, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă în mai multe zone.

„În perioada menţionată, la nivelul municipiului Galaţi au fost ploi însemnificate cantitativ, respectiv 79,6 l/mp, fiind inundate peste 30 de străzi şi 135 de gospodării (curţi şi grădini). Totodată, o casă a fost avariată, iar alte 6 case şi un subsol au fost inundate”, au transmis autorităţile.

De asemenea, la 112 au fost raportate patru maşini avariate din cauza copacilor căzuţi.

„Două localităţi – Fântânele şi Smârdan – sunt fără energie electrică, fiind afectaţi 1.850 de consumatori”, a informat miercuri seara Prefectura Galaţi.

Autorităţile au emis miercuri un cod roşu şi au trimis populaţiei mesaj RO ALERT. „Avertizare de fenomene meteorologice periculoase imediate, cod roşu… fenomene vizate averse torenţiale ce vor depăşi 25…30 l/mp sau cumulat aproximativ 50…60 l/mp”, scria în mesajul trimis gălăţenilor.

Guvernul urmează să adopte o hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2021

„Art. 1. – (1)Pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundații în cursul anului 2021 se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 5.000.000 lei, din
creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2021.

În sensul prezentei hotărâri, inundațiile cuprind atât ploile abundente, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite.Familiile și persoane singure afectate de inundații sunt cele ale căror locuințe au fost avariate parțial sau în totalitate, potrivit evaluărilor și constatărilor efectuate de autoritățile/organismele competente organizate conform legii.

Art. 2 – (1) Ajutoarele de urgență prevăzute la art. 1 se acordă familiilor sau persoanelor singure, afectate de inundații, indiferent de veniturile acestora, astfel:

a) câte 6.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
b) câte 4.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
c) câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%
d) câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%,
e) câte 1.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor”, se arată în hotărârea de guvern.

Citeşte şi Bilanţul inundaţiilor. Doi morţi, o persoană dispărută şi zeci de localităţi afectate. Situaţia cea mai gravă e în Bilieşti, Vrancea

Viitură în Apuseni. Într-un minut, tone de gunoaie au umplut un râu

Albia râului Geoagiu din judeţul Alba a fost umplută de gunoaie în urma unei viituri de numai un minut. Un localnic a surprins imagini incredibile şi le-a postat pe pagina de Facebook. În filmuleţul postat pe reţelele de socializare se vede cum apa a adus din munți tone de PET-uri, plastic și crengi.

În doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă la vale lemne și gunoaie.

Reamintim că meteorologii au emis, în urmă cu o zi o avertizare cod portocaliu de vreme rea, care va afecta și județul Alba.