Învață să-ţi examinezi singură sânii: Ai nevoie de 10 minute şi o oglindă

Este important să îți cunoști corpul foarte bine, mai ales când apar unele schimbări, necunoscute, neașteptate. Aceste schimbări ar putea fi semnale de alarmă cărora trebuie să le acorzi multă atenție. De aceea, orice femeie trebuie să știe cum să-și examineze singură sânii. Sfaturile unui medic specialist:

22 feb. 2015, 15:57
Învață să-ţi examinezi singură sânii: Ai nevoie de 10 minute şi o oglindă

Cu cât îți cunoști mai bine proprii sâni, cu atât poți descoperi mai repede și mai ușor orice schimbare a lor. Fă-ți această examinare o dată pe lună, când îți acorzi 10 minute de relaxare, în fața unei oglinzi. Nu purta bluza, maiou ori bustieră, ci partea de sus a corpului nu trebuie acoperită în niciun fel când faci acest lucru.

Ridică brațul stâng, în timp ce cu mâna dreaptă începi examinarea sânului stâng. Prima mișcare este dreaptă, în jos, pornind de la claviculă și până la mamelon. Repetă mișcarea până acoperi toată zona de deasupra sânului stâng. Nu apăsa tare, pentru că nu vrei să te rănești, dar nici prea încet, deoarece vrei să simți orice modificare a țesutului.

Cu brațul stâng încă ridicat, începe să palpezi partea laterală a sânului stâng, dinspre subraț. Apasă cu delicatețe pe fiecare zonă ce înconjoară sânul și pe sân.

Descoperă care sunt obiceiurile zilnice care îţi îmbătrânesc sânii

Următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să palpezi și zona aflată imediat sub sân, apoi începi să palpezi partea de jos a sânului, făcând mișcările de jos în sus, înspre sfârc. Repetă mișcarea și pentru laterala interioară a sânului stâng, scrie  avantaje.ro.

Ce probleme pot avea femeile cu sânii prea mari sau asimetrici

În cazul în care simți ceva anormal în țesut, înainte să te sperii, ar trebui să te întinzi pe spate, cu brațul stâng întins în sus și să repeți examinarea. Din această poziție, țesutul mamar se simte astfel, iar dacă nu simți același lucru cât stai întinsă, înseamnă că nu este o problemă.

După ce ai terminat examinarea unui sân, repetă mișcările pentru celălalt, schimbând brațele.

Momentul cel mai bun al examinării sânilor

Potrivit medicului specialist Tari King din Statele Unite, cea mai bună perioadă în care este mai comod pentru sânii tăi să îi examinezi este între ziua a treia și a zecea a ciclului menstrual. Prima zi este cea în care apare menstruația.

CITEŞTE ŞI: Cum să eviţi lăsarea sânilor chiar şi când alăptezi