Învăţământul universitar de elită impune vaccinarea obligatorie. Harvard primeşte din toamnă doar studenţi imunizaţi

Studenţilor de la Universitatea Harvard din Statele Unite li se va cere să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 la începutul noului semestru în toamnă.

06 mai 2021, 14:55
Învăţământul universitar de elită impune vaccinarea obligatorie. Harvard primeşte din toamnă doar studenţi imunizaţi

Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în această toamnă să fie vaccinaţi„, a anunţat conducerea Universităţii harvard, al cărei campus este situat în Cambridge, Massachusetts. Potrivit declaraţiei, preluate de CBS Boston, excepţiile vor fi acordate doar din motive medicale sau religioase.

Înainte de a se întoarce în campus, studenţii trebuie să se imunizeze complet cu un vaccin aprobat de Food and Drug Administration (FDA) sau de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Aceasta înseamnă că trebuie să fi trecut cel puţin două săptămâni de la administrarea ultimei doze de vaccin, se adaugă în declaraţia universităţii.

Pentru studenţi internaţionali şi cei care nu au acces la un vaccin înainte de venirea toamnei, universitatea le va oferi posibilitatea de a se imuniza la sosire.

Citeşte şi Vaccinare obligatorie pentru toţi cei care călătoresc cu avionul pe rute internaţionale. Şeful Qantas anunţă ce va fi după pandemie

Fondată în 1636 de imigranţi britanici, Universitatea Harvard este considerată una dintre universităţile de elită din SUA, printre absolvenţii săi numărându-se numeroşi preşedinţi şi zeci de laureaţi ai premiului Nobel.

Peste 23.000 de studenţi sunt înscrişi în prezent la această universitate privată, cunoscută pentru standardele sale riguroase de admitere.

Anterior, alte universităţi din Ivy League, cum ar fi Yale, Columbia şi Princeton, au introdus deja o astfel cerinţă privind vaccinarea.

Citeşte şi Vaccinarea COVID nu va fi obligatorie în România. Raed Arafat: Va fi și va rămâne voluntară”

În România, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că universitățile se gândesc la reluarea cursurilor din toamnă şi a precizat că se ia în considerare și accesul studenților nevaccinați, cu condiția ca aceştia să poarte combinezoane de protecție pe toată durata procesului didactic. „Nu putem avea o hotărâre generală în sistemul de învățământ universitar pentru că universitățile beneficiază de autonomie universitară, însă sunt universități care se gândesc pentru reluarea cursurilor din toamnă, la orele de laborator, de lucrări practice, de proiect, să existe prezența fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Se ia în calcul prezența studenților vaccinați cu respectarea normelor de protecție sanitară. Se ia în considerare și accesul studenților nevaccinați, să nu îngrădească accesul de niciun fel, cu condiția ca studenții nevaccinați să aibă o măsură de protecție suplimentară și anume purtarea unor combinezoane de protecție pe toată durata procesului didactic. Mi se pare o idee bună. Deci, nu obligăm pe nimeni să se vaccineze, însă, avem datoria să îi protejăm pe cei care au făcut tot ce a depins de ei pentru a opri răspândirea virusului”, a declarat Sorin Cîmpeanu.