Invenția realizată în urmă cu 90 de ani care ar putea produce electricitate gratuit. Este ideea unui savant român

O invenție făcută în urmă cu mai bine de 90 de ani de un român ar putea produce energie electrică gratuit.

11 oct. 2022, 10:17
Invenția realizată în urmă cu 90 de ani care ar putea produce electricitate gratuit. Este ideea unui savant român

Inteligența savanților români a fost și este în continuare recunoscută pe plan internaționa. Nicolae Vasilescu-Karpen a patentat în urmă cu peste 90 de ani un perpetuum mobile care funcționează neîntrerupt și astăzi este considerată invenția care ar putea produce grtatuit electricitate.

Inventatorii au încercat secole întregi să creeze o mașină care să se poată alimenta de una singură. Ideea unei mașini de acest fel care își poate crea propria mișcare continuă, fără să piardă energie, a fost un vis timp de 800 de ani. Provocarea este depășirea lipsei de mișcare, de a înlocui munca și, cel mai important, de a crea energie din nimic.

Oamenii de știință recunosc că dorința de perpetuum mobile este o adevărată căutare. Din punctul lor de vedere, aeastă fascinație pentru mișcarea neîncetată face parte din natura umană.

Un exemplu este Ernst Fischer care a inventat mai multe tipuri de mașini pentru a depăși distanțe mari pe uscat, pe mare și în aer, cercetând mediul înconjurător cu telescopul și microscopul.

Însă, marile companii energetice doresc să împiedice realizarea unui astfel de proiect, pentru că asta ar însemna sfârșitul lor.

Citește și: Incredibil! Casa Poporului consumă energie electrică cât un orășel. Facturile lunare la curent sunt uriașe

„Pila lui Karpen” ar putea produce energie gratuit

S-au făcut tot mai multe descoperiri, iar una dintre ele este „Pila lui Karpen”. Inventatorul pilonului a spus, în urmă cu jumătate de secol, că aceasta va funcționa pentru totdeauna. În acest moment, mașina de mișcare perpetuă a lui Karpen se află fixată în biroul directorului Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”.

„Recunosc că și mie îmi este greu să avansez ideea unui generator supraunitar fără să par ridicol, chiar dacă obiectul există”, a declarat directorul muzeului, inginerul Nicolae Diaconescu.

Pila lui Karpen” nu poate fi expusă deoarece muzeul nu dispune de suma necesară pentru a cumpăra sistemul de securitate de care e nevoie pentru o astfel de expoziție.

Numele complet al invenției este „pila termoelectrică cu temperatură uniformă”. Nicolae Vasilescu-Karpen a brevetat invenția în 1924, iar primul prototip a fost construit între 1947-1950. Invenția ar fi trebuit să se oprească din mișcare în urmă cu zeci de ani, dar nu a fost așa.

Oamenii de știință nu știu cum să explice cu exactitate cum funcționează invenția. Aceștia sunt nedumeriți de cum a putut un om de o asemenea anvergură științifică să se apuce să construiască ceva atât de „nebunesc”.

Prototipul este format de două pile electrice conectate în serie care mișcă un motor galvanometric. La rândul lui, motorul mișcă o lamă care este conectată la comutator. La fiecate jumătate de rotație, lama deschide circuitul și îl închide la începutul celei de a doua jumătăți. Timpul de rotație a fost calculat în așa fel încât pilele să aibă timp să se reîncarce și să își refacă polaritatea în timpul în care circuitul este deschis.

Citește și: Invenţia unui român scade consumul maşinii cu 10%. Australienii alimentează cu ulei de gătit

Cine a fost Nicolae Vasilescu-Karpen

Savantul s-a născut în 1870, în Craiova. a urmat studiile universitare la „Școala Națională de Drumuri și Poduri” din București și a devenit inginer în domeniul construcțiilor de autostrăzi și căi ferate.

Atras de electricitate și aplicațiile ei, a plecat la Paris, unde a absolvit „L’Ecole Superieur d’Electricite”. În 1920, își aprofundează studiile la Departamentul de Științe al Universității din Paris.

S-a întors în România în 1905, unde a început o uriașă activitate științifică și profesorală. În 1920 a fondat Universitatea Politehnică din București, una dintre cele mai importante realizări ale inventatorului.