Investigaţie CNN: Putin îşi finanţează războiul exportând tone de aur extras ilegal din Sudan. La ultimul transport aurul a fost ascuns printre fursecuri

Jurnaliștii de investigație au aflat că avioanele rusești fac contrabandă în secret cu aur extras ilegal în Sudan, iar banii se duc pe finanțarea războiului din Ucraina.

30 iul. 2022, 19:25
Investigaţie CNN: Putin îşi finanţează războiul exportând tone de aur extras ilegal din Sudan. La ultimul transport aurul a fost ascuns printre fursecuri

Investigaţia a scos la iveală faptul că la câteva zile după invazia rusă asupra Ucrainei, un avion cargo rusesc a scos ilegal aproximativ o tonă de aur din capitala Sudanului.

În total, se știe despre cel puțin 16 avioane rusești care au făcut contrabandă cu aur de la Khartoum la Moscova, în unele cazuri aflându-se că aurul a fost ascuns sub cutii cu fursecuri.

În schimbul aurului, Moscova a oferit sprijin politic și militar conducerii militare din ce în ce mai nepopulare a Sudanului, care suprimă cu brutalitate mișcarea democratică a țării.

Foști și actuali oficiali americani au spus că Rusia a sprijinit lovitura de stat militară din Sudan, în 2021, care a răsturnat la vremea respectivă un guvern civil de tranziție.

Citeşte şi Ambasadorul propus de Donald Trump la Berlin crede că Olaf Scholz îşi va da demisia din funcţia de cancelar. „Criza din Germania va aduce la putere un guvern mai prietenos cu Rusia”

Știm de mult timp că Rusia exploatează resursele naturale ale Sudanului. Pentru a menține accesul la aceste resurse, Rusia a încurajat o lovitură militară. De vreme ce restul lumii s-a închis pentru Moscova, ruşii au multe de câștigat din această relație, cu generalii sudanezi ajutându-i pe generalii ruşi să rămână la putere”, a spus una dintre surse.

Investigaţia CNN mai arată că oligarhul rus Evghen Prigojin se află în spatele schemei de export de aur.

Citeşte şi Soţii Zelenski, puşi la zid pe reţelele de socializare, din cauza şedinţei foto din Vogue. „Ţara se umple de morminte, iar lor le arde de poze”