Ioan Irimie, propus la şefia DNA: Avizele pentru urmărirea penală a miniştrilor ar trebui eliminate

Într-un interviu realizat în timpul concursului de la MJ, procurorul Ioan Irimie a declarat că este împotriva unui control parlamentar al parchetelor, scriu jurnaliştii de la Gândul. Totodată, Irimie îşi doreşte ca obligativitatea avizului Legislativului pentru parlamentarii cercetaţi penal să fie eliminată. Irimie a fost propus ca procuror-şef al DNA de către ministrul de Justiţie, Mona Pivniceru. Decizia finală îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu. Pentru postul de procuror general a fost propus Teodor Niţu.
Romania TV
01 nov. 2012, 15:33
Ioan Irimie, propus la şefia DNA: Avizele pentru urmărirea penală a miniştrilor ar trebui eliminate

Irimie cred că unul dintre punctele slabe ale activităţii DNA de până acum a fost faptul că Parlamentul a blocat cercetarea penală în cazul mai multor deputaţi şi senatori, situaţie care ar trebui remediată.

„Vedem şi o inconsecvenţă a clasei politice şi a Parlamentului care în multe situaţii nu a aprobat urmărirea penală a unor foşti şi actuali miniştri care aveau şi calitatea de parlamentari (…) Este adevărat că noi nu avem dreptul la iniţiativă legislativă, dar prin Ministerul Justiţiei se pot rezolva unele probleme. Pentru a combate fenomenul de corupţie ar trebui interinstituţional o responsabilizare a tuturor instituţiilor„, a declarat Ioan Irimie.

Acesta susţine că acordul Parlamentului în aceste cazuri ar trebui eliminat. „Forţa politică nu trebuie să intervină în actul de Justiţie. Politicienii nu trebuie să submineze activitatea DNA sau să influenţeze activitatea procurorilor. Spre exemplu, în cazul avizelor privind urmărirea penală a miniştrilor sunt de părere ca aceste avize trebuie eliminate. Acum ei au o imunitate de facto care influenţeză negative investigaţiile şi anchetele penale ale procurorilor„, a spus Irimie.

De asemenea, Irimie se opune trecerii Parchetului General în subordinea forului legislativ invocând separarea puterilor în stat.

„Nu se poate aşa ceva. Vă spun în mod franc, Justiţia este una din cele trei puteri ale statului, nu este subordonată executivului sau politicului. Numai aşa poate exista un echilibru şi Justiţia poate să fie independentă. Procurorul nu poate fi controlat de executiv sau de Parlament. Societatea civilă poate analiza performaţele, poate sesiza anumite deficienţe, dar ancheta numai procurorul poate să o facă. Ancheta penală este atributul procurorului. Procurorul poate răspunde numai în faţa Inspecţiei Judiciare a CSM. Pentru abateri există Inspecţia Judiciară care poate trage la răspundere procurorii”, a argumentat procurorul.

Întrebat care sunt dosarele cele mai importante pe care le-a instrumentat, Irimie a exemplificat cu dosarul deputatul Gabriel Bivolaru, cel al devalizării băncii Dacia Felix.

Ioan Irimie şi-a început activitatea ca procuror criminalist în Maramureş în anul 1978. Din anul 1985 până în 1998 a activat la parchetele din Cluj. Ioan Irimie a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcţie în 2005 de către procurorul şef al Direcţiei, Daniel Morar. Irimie a deţinut apoi funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, în prezent fiind procuror DNA la Cluj.

Presa a relatat că în 1999, Irimie a investigat dosarele privind mineriadele de la Stoienesti si Costesti. Tot Irimie a întocmit rechizitoriile şi i-a trimis in judecată pe fostul parlamentar  PSD Gabriel Bivolaru (condamnat definitiv la 3 ani de închisoare) şi pe devalizatorul Băncii „Dacia Felix”, Ioan Sima.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cardul de sănătate se mută pe telefon. Dosar medical online, rețetă electronică și validare prin SMS
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin