Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu, puşi sub urmărire penală de DNA. ACUZAŢIILE procurorilor

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, și Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, în dosarul în care joi au fost efectuate mai multe percheziții.

RomaniaTV.net
24 iul. 2015, 08:21

Potrivit unui comunicat al DNA, Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influență, iar Ioan Niculae de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și la spălare de bani.

Totodată, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții Mariana Nicoleta Toncea, preşedinte al S.C. INTERAGRO S.R.L., acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, Viorel Bărac, director general S.C. INTERAGRO S.A, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, Adriana Guţă, director economic S.C. INTERAGRO S.A., acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în perioada 2008 – 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă.

„La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost „trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicaţiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip „off shore” din Insulele Virgine.

Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul suspecţilor Bărac Viorel şi Guţă Adriana, care au semnat contractul şi s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparenţa de îndeplinire a prestaţiilor.

Suspecţii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispoziţia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma respectivă.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală, a fost iniţiat şi coordonat de suspectul Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.

În acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern”, precizează DNA.

În cursul dimineţii de vineri, omul de afaceri Ioan Niculae a fost adus la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii au făcut, în urmă cu o zi, percheziții la domiciliul său și la sediul firmei Interagro.

Citeşte şi Iubita lui Ioan Niculae, adusă cu mascaţii la DNA VIDEO

Ioan Niculae se află în spatele gratiilor, după ce în aprilie a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”.

Procurorii DNA au efectuat joi percheziții la reședința omului de afaceri Ioan Niculae și alte adrese, dar și la sediul SC Interagro într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și economice (evaziune fiscală și spălare de bani), comise în perioada 2008 — 2009.

Ancheta DNA în cazul omului de afaceri vizează cercetarea unor aspecte infracționale semnalate de ANAF referitoare la tranzacțiile comerciale dintre SC Interagro SA și SC Libarom Agri SRL privind materiale de promovare prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promoționale, imprimare, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în acest caz ar fi vorba de un prejudiciu de peste 2 milioane euro.

Pe de altă parte, aceleași surse au precizat că Dorin Cocoș ar fi susținut, într-un denunț la DNA, că în perioada 2008 — 2009 Ioan Niculae i-ar fi cerut sprijin pentru influențarea unor funcționari publici și demnitari în vederea elaborării unei hotărâri de guvern prin care să fie acordate subvenții pentru îngrășăminte din producția internă, ceea ce ar fi condus la subvenționarea indirectă a combinatelor controlate de acesta, care produceau la acel moment circa 90% din producția de îngrășăminte.

Cocoș ar fi urmat, susțin sursele, să fie recompensat financiar pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 euro.